TREĆI SMER

PO-ODMLAĐIVANJE NAUKE

2.207 pregleda

Na pobedničko postolje su se ispeli duhom mladi takmičari koji su se dobrano zatrčali u petu deonicu života. Šta ćeš, nisu mogli od siline da se na vreme zaustave. Čak se desilo da jedan(a) poodmakne u šestu.


Stanko Stojiljković

Da li se srpska naučna zajednica podmlađuje ili po-odmlađuje? Ako vam se učini da pitanje liči na čuvenu hamletovsku dvoumicu „Biti il’ ne biti, pitanje je sad, nemojte još da se priklonite ni jednom, ni drugom glagolu. Dokaz za ispravnu odluku stiže naknadno.

Prošlogodišnje martovsko nadmetanje za mlade najnaučnike upriličeno je pod dirigentskom palicom Fonda za nauku Srbije. Dirigovanja je bilo, ali se palica u međuvremenu zagubila. Nema ni otisaka prstiju da se naknadno ustanovi koje je mahao.

U uslovima za učešće, valjda štamparskom greškom, pisalo je da dotična(ni) ne sme da preskoči 35. godinu. Sportskim rečnikom, to podseća na skok u dalj. Mnogi su, međutim, uzeli pozamašan zalet, pa su doskočili u troskoku. Životnom i novčanom.

Sudije nisu zavirivale u krštenice, razvukle su zamišljeni metar i proglasile pobednike. Ma ne atletski, zašto brzate? Koristile su svoj aršin, uvek ga imaju sa sobom. Vi ih pitate da nešto procene, i oni smesta to urade.

Izvežbali se, slobodno možete da im prekrijete oči, zapušite uši i zavežete usta.

Na pobedničko postolje su se ispeli duhom mladi takmičari koji su se dobrano zatrčali u petu deonicu života. Šta ćeš, nisu mogli od siline da se na vreme zaustave. Čak se desilo da jedan(a) poodmakne u šestu.Od 47 izabranih (toliko ih je obrađenih u štivu u nepostojećoj knjizi „PROMISk-19: teške pare za laku nauku”, nepostojećeg autora), 12 je već zakoračilo u petu deceniju mladosti, a izvesna dama u drugu polovinu šeste.

Da li je zbog toga organizator u ime države poništio takmičenje, a ocenjivače – u ovom slučaju delioce pravde – kaznio? Nije.

Budete li navaljivali da ih sumnjičite, očas će im prepraviti krštenice. E tada niko, pa ni imaoci, neće znati ko je koliko godina imao kada se prijavio. Ni danas, ako ga slučajno priupitate. Biće mlađi od sebe samog, pa izvolite se žaliti!

Kome? Prvom mađioničaru koga sretnete, taj sigurno zna kako se sve ovo izvodi – gledaš, a ništa ne vidiš.

Srpska nauka se podmladila i odmladila u isti mah. Zar to nije čudo nad čudima, ravno biblijskim?

O autoru

administrator

Ostavite komentar