ТРЕЋИ СМЕР

ПО-ОДМЛАЂИВАЊЕ НАУКЕ

Pixabay

На победничко постоље су се испели духом млади такмичари који су се добрано затрчали у пету деоницу живота. Шта ћеш, нису могли од силине да се на време зауставе. Чак се десило да један(а) поодмакне у шесту.


Станко Стојиљковић

Да ли се српска научна заједница подмлађује или по-одмлађује? Ако вам се учини да питање личи на чувену хамлетовску двоумицу „Бити ил’ не бити, питање је сад, немојте још да се приклоните ни једном, ни другом глаголу. Доказ за исправну одлуку стиже накнадно.

Прошлогодишње мартовско надметање за младе најнаучнике уприличено је под диригентском палицом Фонда за науку Србије. Дириговања је било, али се палица у међувремену загубила. Нема ни отисака прстију да се накнадно установи које је махао.

У условима за учешће, ваљда штампарском грешком, писало је да дотична(ни) не сме да прескочи 35. годину. Спортским речником, то подсећа на скок у даљ. Многи су, међутим, узели позамашан залет, па су доскочили у троскоку. Животном и новчаном.

Судије нису завиривале у крштенице, развукле су замишљени метар и прогласиле победнике. Ма не атлетски, зашто брзате? Користиле су свој аршин, увек га имају са собом. Ви их питате да нешто процене, и они сместа то ураде.

Извежбали се, слободно можете да им прекријете очи, запушите уши и завежете уста.

На победничко постоље су се испели духом млади такмичари који су се добрано затрчали у пету деоницу живота. Шта ћеш, нису могли од силине да се на време зауставе. Чак се десило да један(а) поодмакне у шесту. Од 47 изабраних (толико их је обрађених у штиву у непостојећој књизи „ПРОМИСк-19: тешке паре за лаку науку”, непостојећег аутора), 12 је већ закорачило у пету деценију младости, а извесна дама у другу половину шесте.

Да ли је због тога организатор у име државе поништио такмичење, а оцењиваче – у овом случају делиоце правде – казнио? Није.

Будете ли наваљивали да их сумњичите, очас ће им преправити крштенице. Е тада нико, па ни имаоци, неће знати ко је колико година имао када се пријавио. Ни данас, ако га случајно приупитате. Биће млађи од себе самог, па изволите се жалити!

Коме? Првом мађионичару кога сретнете, тај сигурно зна како се све ово изводи – гледаш, а ништа не видиш.

Српска наука се подмладила и одмладила у исти мах. Зар то није чудо над чудима, равно библијским?

О аутору

Stanko

Оставите коментар