MEĐU IZMEĐU

PODRŠKA PROMOTERIMA

125 pregleda
Ilustracija

Povodom Dana nauke u Srbiji, 10. jula, Centar za promociju nauke organizovao je dodelu priznanja dobitnicima finansijske podrške za najbolje projekte promocije nauke u 2023. godini.

Događaju koji se odvijao u Muzeju nauke i tehnike prisustvovali su dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, državni sekretar Vukašin Grozdić, pomoćnici ministarke Marina Soković i Vladimir Radovanović, i savetnik ministarke, prof. dr Miroslav Trajanović.

„Prvo bih još jednom želela da čestitam Dan nauke svima onima koji se bave naukom, svima onima koji će jednog dana biti naučnici, ali i svim građanima ove zemlje, zato što je nauka ključna za našu sadašnjost, bila je ključna za prošlost, a posebno postaje bitna za našu budućnost. Srbija ima odličnu nauku i mislim da je to nešto što treba da širimo kao činjenično stanje i da budemo ponosni na broj naučnika koje imamo”, rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović.

 

Na Javni poziv CPN-a za finansijsku podršku projektima promocije nauke stigle su čak 204 prijave, a za finansiranje je odabrano 28 projekata i godišnjih programa naučnih klubova koji će biti realizovani do kraja 2024. godine širom Srbije. Ukupni budžet Javnog poziva za 2023. godinu iznosi 6,5 miliona dinara, a ovogodišnje prijave obuhvatile su širok spektar tema, od STEM oblasti (nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika), veštačke inteligencije, preko izazova lokalnih zajednica, pa do zelenih tema i pitanja održivosti.

„Dan nauke obeležavamo već 13 godina na inicijativu Centra za promociju nauke. Ove godine, posvećujemo ga onima koji imaju najbolje ideje za promociju nauke, koje će biti realizovane širom naše zemlje. Javni poziv raspisujemo sa ciljem da pružimo podršku raznovrsnim i inovativnim projektnim pristupima iz oblasti promocije i popularizacije nauke, koji mogu da poboljšaju život svih građana i približe nauku širokoj javnosti”, izjavila je dr Marjana Brkić, v.d. direktora CPN-a.

Podržani projekti realizovaće se u Nišu, Zaječaru, Kragujevcu, Kruševcu, Kikindi, Leskovcu, Gornjem Milanovcu, Čačku, Smederevu, Ranovcu, Beogradu i Novom Sadu, a programi će se izvoditi kroz naučno-istraživačke institute, fakultete, naučna udruženja, nevladine organizacije i Naučne klubove.

(CPN)

O autoru

administrator

Ostavite komentar