MEĐU IZMEĐU

PODSTREK TEHNIČKOM STVARALŠTVU

255 pregleda
Svečano zasedanje (NTV)

Narodna tehnika Vojvodine obeležila je sedamdeset godina postojanja svečanom skupštinom u Novom Sadu. Mlađi čitaoci se, svakako, ne sećaju da su u prethodnoj Jugoslaviji slična društvena udruženja građana naveliko širila tehničku i naučnu kulturu među stanovništvom, a naročito omladinom, organizujući brojne tečajeve, skupove i izložne tehničkog srvaralaštva. U tome je prednjačila Narodna tehnika Vojvodine koja se održala do naših dana.

Slavljeničko zasedanje započelo je svečanom pesmom KUD „Vila”, u koreografiji Milorada Lonića. Nakon pozdrava gostiju, u veoma nadahnutom i poučnom izkaganju prof. Bogdan Stanić, i dan-danas pokretački duh iako u poodmaklim godinama, podsetio je na stremljenja i dostignuća Narodne tehnike Vojvodine i tehničkog stvaralšstva uopšte u minulih sedam decenija.

Sa svečarskog skupa poslata je poruka da se, pored ostalog, ožive tehnička kultura i tehničko stvaralštvo, pre svega mladih i dece, u lokalnoj samoupravi, jer je to od izuzetnog nacionalnog značaja za privredni rast naše zemlje. Izdvajamo i zahtev za promenu zakona o inovacionoj delatnosti koji u sadašnjem obliku, kako je rečeno, zatire pronalazaštvo. Saopštena je tužna činjenica da Narodna tehnika i srodne organizacije godinama nemaju krov nad glavom, a da istovremeno u Novom Sadu zvrje prazne pojedine državne zgrade.

Na kraju su ustanovama i pojedincima koji su proteklih decenija širili i potpomagali tehničku kulturu uručene plakete i zahvalnice. Među dobitnicima prvog priznanja je i glavni urednik „Galakasije” Stanko Stojiljković.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar