МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПОДСТРЕК ТЕХНИЧКОМ СТВАРАЛШТВУ

Свечано заседање (НТВ)

Свечано заседање (НТВ)

Народна техника Војводине обележила је седамдесет година постојања свечаном скупштином у Новом Саду. Млађи читаоци се, свакако, не сећају да су у претходној Југославији слична друштвена удружења грађана навелико ширила техничку и научну културу међу становништвом, а нарочито омладином, организујући бројне течајеве, скупове и изложне техничког срваралаштва. У томе је предњачила Народна техника Војводине која се одржала до наших дана.

Слављеничко заседање започело је свечаном песмом KУД „Вила”, у кореографији Милорада Лонића. Након поздрава гостију, у веома надахнутом и поучном изкагању проф. Богдан Станић, и дан-данас покретачки дух иако у поодмаклим годинама, подсетио је на стремљења и достигнућа Народне технике Војводине и техничког стваралшства уопште у минулих седам деценија.

Са свечарског скупа послата је порука да се, поред осталог, оживе техничка култура и техничко стваралштво, пре свега младих и деце, у локалној самоуправи, јер је то од изузетног националног значаја за привредни раст наше земље. Издвајамо и захтев за промену закона о иновационој делатности који у садашњем облику, како је речено, затире проналазаштво. Саопштена је тужна чињеница да Народна техника и сродне организације годинама немају кров над главом, а да истовремено у Новом Саду зврје празне поједине државне зграде.

На крају су установама и појединцима који су протеклих деценија ширили и потпомагали техничку културу уручене плакете и захвалнице. Међу добитницима првог признања је и главни уредник „Галакасије” Станко Стојиљковић.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар