SUNČEVA AVLIJA

PODZEMNA JEZERA MARSA

220 pregleda

Iako se može naći zaleđene vode, naučnici do sada nisu pronašli ni kap tekuće, tako da je mogućnost postojanja podzemnih rezervoara veliki preokret u shvatanju geologije crvene planete.

Podzemna jezera na Marsu postaju sve zagonetnija, tamo su gde ih ne bi trebalo biti. Naučnici su 2018. godine objavili jedno otkriće koje je zauvek promenilo naše poimanje prašnjavog i crvenog Marsa – radarima su otkrili da se tik ispod njegove površine skriva blistava mrlja, što je ukazivalo na postojanje podzemnog skladišta s tekućom vodom.Nakon što su proveli naknadne analize, stručnjaci su pronašli još takvih sjajnih mrlji i ustanovili da se ispod suve površine crvene planete skriva čitava mreža podzemnih jezera.

„Ili je tekuća voda česta pojava ispod južnog pola Marsa ili ovi signali ukazuju na nešto sasvim drugo”.

Veliko otkriće, zar ne? Iako se na Marsu može naći zaleđene vode, naučnici do sada na njemu nisu pronašli ni kap tekuće, tako da je mogućnost postojanja podzemnih rezervoara veliki preokret u shvatanju geologije crvene planete.

No, nije sve tako jednostavno

Postoji samo jedan problem. Prema novom istraživanju, koje je takođe pronašlo još desetke takvih sjajnih mrlja, neke od njih nalaze se u područjima koja su suviše hladna za tekuću vodu, čak i za slanicu (salamuru) koja ima nižu temperaturu zamrzavanja od slatke vode.Za sada nismo sigurni prikazuju li ti signali područja tekuće vode ili ne, no zasigurno su te svetle mrlje rasprostranjenije nego što se prvobitno mislilo. Ili je tekuća voda česta pojava ispod južnog pola Marsa ili ovi signali ukazuju na nešto sasvim drugo”, rekao je planetarni naučnik Džefri Plot iz Jet Propulsion Laboratory pod okriljem NASA.

Prvu takvu mrlju uočila je na Marsovom južnom polu letelica Mars Express pomoću svog radara Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding (MARSIS).Nakon analize arhiviranih podataka otkrivene su još tri ovakve odlike koje nalikuju jezeru.Neke vrste materijala odražavaju signale radara bolje od drugih, među njih spada tekuća voda”, rekla je prošle godine za Science Alert planetarna naučnica Gracijela Kapareli sa Univerziteta Južni Kvinslend u Australiji.Stoga, ako su signali koji dolaze ispod zemlje jači od onih koji se odbijaju s površine, onda možemo pretpostaviti da se radi o tekućoj vodi.

Ploti planetarna naučnica Aditja Kuler sa Univerziteta Arizona proširili su pređašnju potragu za svetlim mrljama. Mapirali su 44.000 merenja iz 15 godina MARSIS-ovih podataka da bi pokrili ceo južni pol Marsa.Pronašli su desetke visokoreflektujućih područja. No, neka od njih nalazila su se na kilometar ispod površine, gde temperatuta 63 Celzijusova stepena ispod nule.

Prethodna istraživanja pokazala su da voda puna kalcijuma i magnezijuma može ostati dugo u tekućem stanju i na 123 stepena ispod nule. Takođe se zna da je Mars bogat takvim solima, kao i natrijumom. No, studija iz 2019. je pokazala da nema te količine soli koja je dovoljna za otapanje leda u podnožju slojeva naslaga na južnom polu Marsa.

Ni vulkanska aktivnost ne rešava

Stručnjaci su stoga zaključili da bi za otapanje trebalo postojati neki oblik geološkog zagrevavanja, možda u obliku geotermalne aktivnosti ili vulkanizma. Iako postoje dokazi vulkanskih aktivnosti na Marsu, one su detektovane izvan područja polova.Jedna mogućnost za dobijanje ovakve količine toplote je vulkanizam. No nismo videli jake dokaze nedavnih vulkanskih aktivnosti na južnom polu. A čini se malo verovatnim da bi vulkanska aktivnost na jednom području omogućila postojanje podzemne tekuće vode na celoj planeti”, rekla jeKuler.

Pa šta su onda ove sjajne mrlje? Naučnici za sada nisu sigurni. Ako dalja istraživanja pokažu da se definitivno radi o tekućoj vodi, onda će biti potrebno shvatiti po kojem principu se taj led otopio i pretvorio u podzemno jezero.Istraživanje je objavljeno u časopisu Geophysical Research Letters.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar