MEĐU IZMEĐU

PODZEMNA VATRENA REKA

275 pregleda
Ilustracija

Ogromna podzemna reka lave, nalik na razgranato stablo drveta koje hrani mnoge vulkane na Zemlji, mapirana je zahvaljujući međunarodnom timu naučnika.Većina aktivnih vulkana na Zemlji smeštena je u vatrenom prstenu, području koje oivičava Tihi okean od juga Južne Amerike, preko Srednje i Severne Amerike, zatim istoka Azije, Japana, Indonezije, pa sve do Kermadečkog rova na jugozapadnom delu Pacifika. U tom području događa se najveći broj vulkanskih erupcija i zemljotresa, a naučnici su se dugo pitali šta hrani vulkane van vatrenog prstena.

Naučnici su i ranije iznosili hipotezu o postojanju ovakvog podzemnog toka lave, ali do sada nisu mogli da ga vide seizmološki, sve dok međunarodni tim, koji je predvodila Marija Cekmistrenko sa Univerziteta Oksford, nije napravio mapu ogromnog vulkanskog stabla na osnovu podataka prikupljenih geološkim teleskopom koji registruje vibracije planete.Ljudi već dugo godina gledaju u zvezde i to im je znatno lakše, pogled pod zemlju je veoma izazovan, rekla je Šen Kotar, seizmolog sa Univerziteta Kembridž za Kvanta magazin.

Ogromno podzemno stablo ne samo da hrani Piton de la Furnez, već i veliki broj drugih vulkana, među kojima su i oni udaljeni 3.000 kilometara u istočnoj Africi. Pretpostavlja se da je ono povezano i sa vulkanima na Havajima, koji nisu blizu vatrenog prstena, iako se nalaze u Tihom okeanu.Naučnici smatraju da je pre oko 65 miliona godina ova podzemna reka lave potpalila i vulkansku oblast na Dekanskoj visoravni u Indiji, oblasti koja ima dovoljno seizmološkog potencijala da pokrije milion i po kvadratnih kilometara površine.

(Ilustracija buyung Kunt/shutterstock)

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar