MEĐU IZMEĐU

POGROM STIGAO S NEBA?

1.053 pregleda
Ilustracija

Pre više od 1.500 godina se na području današnjeg istoka Sjedinjenih Država protezala ogromna civilizacija poznata kao kultura Hopewell.

Naučnici već dugo raspravljaju o mogućem uzroku nestanka tog društva. Govorilo se o ratu ili klimatskim promenama, a sada se pojavila nova mogućnost – krhotine koje su došle s komete, piše Science Alert.Arheolozi koji su radili na 11 različitih arheoloških nalazišta ove kulture pronašli su u iskopinama neuobičajene koncentracije iridijuma i platine, što ukazuje na fragmente meteorita. Dodatno, u sedimentu je pronađen i sloj drvenog uglja koji sugeriše da je tu kulturu zahvatilo razdoblje intenzivno visoke toplote.

Uočeno je da su kasniji stanovnici tog područja skupljali fragmente meteorita i koristili ih kao nakit, a pronađene su i naznake katastrofalnog događaja u lokalnom folkloru. Takođe, rečena kultura je izgradila humku u obliku komete u blizini epicentra kiše meteorita, koji se danas zove Milford Earthworks. Štaviše, o katastrofalnom događaju koji se zbio u davnoj prošlosti govori se i dandanas među potomcima plemena.

Miami govore o rogatoj zmiji koja je letela nebom i bacala kamenje na zemlju pre nego što je pala u riku. Kada vidite kometu na nebu, ona doista izgleda kao velika zmija”, rekao je antropolog Kenet Tankersli sa Univerziteta Sinsinnati.Pleme Shawneeopisuje ,nebeskog pantera’ koji je rušio šume. Ottawe govore o danu kada je Sunce palo s neba. Kada bi kometa udarila u termosferu, eksplodirala bi poput nuklearne bombe.

Kosmički događaji poput udara asteroida i eksplozija kometa ostavljaju za sobom velike količine retkog elementa poznatog kao platina. No, problem je što se platina takođe pojavljuje u vulkanskim erupcijama. Stoga naučnici za potvrdu udarnog kratera meteorita traže još jedan redak element – iridijum. A mi smo pronašli oba”, dodao je antropolog.

Naučnici su koristili razne tehnike, poput elektronske mikroskopije i spektrometrije, da bi identifikovali elemente prikupljene u sedimentu koji su prikupili. Pronašli su da se na tom području nalazi neobično visoka koncentracija fragmenata meteorita.Kada su datirali materijal, ustanovili su da se događaj s meteoritima zbio između 252. i 383. godine. Istorijski zapisi pokazuju da je u tom razdoblju blizu Zemlje dokumentovano 69 kometa. Prema istraživanju, ovakva svemirska eksplozija mogla je izazvati požare koji su harali na oko 23.828 kvadratnih kilometara.

Međutim, naučnici navode da još postoji mnogo neodgovorenih pitanja jer nije lako zaviriti u prošlost staru 1.500 godina.Teško je znati što se tačno dogodilo. Imamo samo nekoliko svetlih pokazatelja u mraku. No, bitno je napomenuti da je na ovom području došlo do epizode velike toplote koja je verovatno bila katastrofalna za drevne meštane”, rekao je paleoekolog Dejvid Lenc sa Univerziteta Sinsinnati.Istraživanje nazvanoThe Hopewell airburst event, 1699–1567 years ago (252–383 CE)objavljeno je u časopisu Scientific Reports.

(Glavna ilustracija NASA/Kenneth Barnett Tankersley)

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar