МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПОКОП ГАЋА ЗАРАД НАУКЕ

Pixabay

Широм Швајцарске пољопривредници и власници башти закопаће 2.000 пари белог доњег рубља у склопу научне студије о квалитету тла. Државни институт за истраживања Агроскоп добровољцима који учествују у истраживању шаље по два пара памучних гаћа, а њихов је задатак да их закопају их у земљу у свом врту или на пољопривредном добру. Након одређеног времена гаће ће се ископати те ће се испитати у каквом су стању, што ће бити показатељ у коликој су мери ситни организми разградили текстил.

То ће бити показатељ квалитета тла, рекао је водитељ пројекта Марсел ван дер Хејден. Еколог је за агенцију DPA открио и да су у Kанади већ обављали сличне експерименте, али не тако опсежне. Од раније је познато да се у склопу проучавања квалитета тла у земљу закопавају кесице чаја. Волонтери који су се јавили на Агроскопов позив, за поређење ће у земљу закопати и стандардизоване кесице чаја те ће узети узорке тла да би тестирали поузданост нове методе у којој се користе памучне гаће. Пројекат се спроводи под називом Evidence Unaderpants.

Један пар доњих гаћа биће откопан и фотографисан након што под земљом буде месец дана, а други ће се пар откопати након два месеца. Потом ће се дигиталном методом анализирати разградња природних влакана – што се пронађе више рупа на гаћама, значи да је тло здравије. Хејден је рекао да је једна од сврха студије истаћи на који начин тлу прете ерозија, прекомерна употреба ђубрива и изградња. Агроскопови стручњаци кажу да се сваке године у свету у потпуности уништи подручје које је површином два и по пута веће од Швајцарске. На таквим је подручјима касније немогуће обављати било какве пољопривредне радове јер је тло неплодно.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар