МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПОКРАО ТУТАНКАМОНА?

Илустрација

Илустрација

Пронађено је писмо које потврђује вековну сумњу.

Археолог Хауард Kартер који је открио Тутанкамонову гробницу можда је украо благо из ње. Дуго већ постоји сумња код Египћана да је украо благо и пре него што је Тутанкамонова гробница била званично отворена. Иако су гласине кружиле генерацијама, доказа није било. Након 100 година од открића пронађено је необјављено писмо које поткрепљује дуготрајне сумње, пише Guardian.

До открића гробнице краља Тутанкамона дошло се 4. новембра 1922. године у Долини краљева. У то време је Kартер написао у свом дневнику да је одаја била испуњена „дивном мешавином изузетних и лепих предмета набацаних једни на друге”. Гробница Тутанкамона била је препуна блага и потрепштина неопходних краљу у загробном животу. Током следеће деценије, Kартер је надгледао њихово уклањање и транспорт низ Нил у Kаиро да би били изложени у Египатском музеју.

Тутанкамонова златна маска (Wikipedia/ Roland Unger)

Сада се појавило, раније необјављено писмо, у којем се наводи да је господин Kартер могао да украде неке ствари са локалитета. Писмо је господину археолог 1934. године послао научник из његовог тима за ископавања, Алан Гардинер. Он је био водећи филолог кога је Kартер ангажовао да преведе хијероглифе у гробници. Хауард је показао и дао Алану „амајлију за ватру”, која је коришћена за приносе мртвима. Уверио га је да не потиче из Тутанкамонове гробнице. Онда је Алан показао амајлију тадашњем директору Египатског музеја. Међутим, директор је рекао Алану да се амајлија поклапа са осталим пронађеним у гробници и сви су били направљени од истог калупа. И да верује да је украдена.

Он је приложио пресуду директора у писму господину Kартеру. У њему је писало: „Амајлија за ватру коју си ми показао је несумњиво украдена из Тутанкамонове гробнице”. Гардинер је писао господину Kартеру: „Дубоко жалим што сам доведен у тако незгодну позицију… Наравно, нисам рекао Енгелбаху да сам добио амајлију од вас”. Писма ће бити објављена у новој књизи Тутанкамон и гробница која је променила свет”.

(Илустрација Хауард Картер, Wikipedia)

(Све о археологији)

О аутору

Stanko

Оставите коментар