MEĐU IZMEĐU

POKRETAČ RAZVOJA ZEMLJE

932 pregleda
Potrebni inženjeri (Mašinski fakultet)

Strategija odbrambene industrije predviđa dalji razvoj naučnoistraživačkih institucija u oblasti vojnih tehnologija, naoružanja i vojne opreme. To podrazumeva i kadrovsko jačanje ovog sektora, prvenstveno diplomiranim inženjerima Mašinskog, Elektrotehničkog, Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Odbrambena industrija otvara vrata inženjerima

Odbrambena industrija Srbije, koja poslednjih godina beleži velike uspehe, ima perspektivu da postane tehnički i tehnološki zamajac ukupnog industrijskog razvoja zemlje. Pred njom je važan zadatak daljeg organizacijskog i poslovnog jačanja.

Zbog toga, ovaj sektor ima izraženu potrebu da ojača naučnoistraživački kadar mladim inženjerima koji su u stanju da odgovore tehnološkim izazovima u oblasti naoružanja i vojne opreme, istaknuto je na sastanku predstavnika Ministarstva odbrane RS sa nastavnicima i studentima Mašinskog, Elektrotehničkog i Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Odbrambena industrija je više
od 160 godina, od kada je u Srbiji
napravljena prva fabrika topa,
pokretač tehničko-tehnološkog razvoja.

Cilj sastanka, koji je na inicijativu Ministarstva odbrane održan na Mašinskom fakultetu, jeste da se studentima predstave mogućnosti ne samo za stručno usavršavanje, kroz izradu akademskih radova i učestvovanje u projektima, nego i za zaposlenje u sektoru odbrambene industrije – Vojnotehničkom institutu i preduzećima koja se bave proizvodnjom naoružanja i vojne opreme.

Odbrambena industrija je više od 160 godina, od kada je u Srbiji napravljena prva fabrika topa, pokretač tehničko-tehnološkog razvoja zemlje, istakao je pomoćnik ministra odbrane RS Nenad Miloradović. Prema njegovim rečima okosnicu tog razvoja danas čine Vojnotehnički institut, rastuća vojna industrija i naučno-istraživački kadar – diplomirani inženjeri mašinstva, elektrotehnige, metalurgije…

Strategija odbrambene industrije predviđa dalji razvoj naučnoistraživačkih institucija u oblasti vojnih tehnologija, naoružanja i vojne opreme. To podrazumeva i kadrovsko jačanje ovog sektora prvenstveno diplomiranim inženjerima Mašinskog, Elektrotehničkog, Tehnološko-metalurškog fakulteta. Njihovo znanje i veštine u vladanju tehnologijama značajno doprinose ne samo odbrambenoj sposobnosti zemlje nego i njenom ekonomskom razvoju, zaključio je Miloradović.

Vojnotehnički instituta (VTI) radi
na 63 istraživačka i razvojna projekta.

Predstavnici Uprave za odbrambene tehnologije MO i Vojnotehničkog instituta u Beogradu – predstavili su istraživačko-razvojne kapacitete  i aktuelne istraživačko-razvojne zadatke u oblasti naoružanja i vojne opreme. Tom prilikom je posebno ukazano na potrebu angažovanja kako mladih inženjera tehničkog usmerenja tako i samih tehničkih fakulteta na zajedničkim razvojnim programima.

Prdstavljajući akteulne projekte i perspektvu razvoja Vojnotehničkog instituta, direktor VTI, pukovnik Zoran Rajić je rekao da se u Institutu trenutno radi na 63 istraživačka i razvojna projekta. Veliki je broj i funkcionalnih zadataka za potrebe sistema odbrane, a realizuje se i 48 komercijalnih ugovora. Ono što se od inženjera u razvojnim projektima konkretno taži jeste da razviju sredstva koja su ubojita, precizna, automatizovana, mobilna i imaju zadovoljavajući stepen balističke zaštite.

U VTI trenutno ima oko 50 upražnjenih mesta inženjera različitih profila, a studenti mašinstva, elektrotehnike, tehnologije i drugih tehničkih fakulteta su neko na koga ozbiljno računamo, rekao je pukovnik Rajić i pozvao studente da posete VTI i upoznaju se sa naučno-istraživačkim kapacitetima, oblastima istraživanja i načinom rada u Institutu.

Pukovnik Zoran Patić iz Uprave za odbrambene tehnologije MO, u čijoj su nadležnosti istraživanje, razvoj i proizvodnja naoružanja, predstavio je strukturu i osnovne delatnosti preduzeća u odbrambenoj industriji i njihove trenutne potrebe za određenim inženjerskim kadrom.

U ovom sektoru radi oko 1.480 visokoobrazovanog kadra od diplomiranih i master inženjera do doktora nauka. Imajući u vidu da te fabrike pored porizvodnje imaju i svoja istraživanja i da su uključene u velike razvojne projekte, naša ideja je da vam predstavimo njihove potrebe za određenim inženjerskim kadrom, čiji broj u ovom trenutku nije zanemarljiv, naglasio je pukovnik Patić.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta, prof. dr Zoran Jovanović podsetio je da je odbrambena industrija bila nosilac razvoja u oblasti elektrotehnike, posebno u nekim oblastima računarstva i telekomunikacija, što je tadašnju Jugoslaviju svrstalo u najnaprednije zemlje u svetu. Pozdravljajući inicijativu Ministarstva odbrane, on je izrazio spremnost ETF-a da učestvuje u projektima razvoja vojnih sistema. Nadam se da će ta saradnja biti realizovana kroz veći broj realnih projekata, jer će to otvoriti prostor za zaposlenje velikog broja mladih inženjera u Srbiji i ublažiti negativni trend „odliva mozgova” iz zemlje, zaključio je prof. Jovanović.

Prof. dr Slobodan Jaramaz, šef Kadere za sisteme naoružanja MF ukazao je na pozitvna iskustva saradnje koju ta katedera ima sa Vojnotehničkim institutom i fabrikama namenske industrije. Svaka generacija ima priliku da poseti VTI i upozna se sa naučnoistraživačkim mogućnostima u oblasti raketnog i klasičnog naoružanja. Veoma uspešnoj saradnji doprinosi i činjenica da su trojica nastavnika godinama radila u Institutu.

Od prošle godine studenti su u mogućnosti da u skladu sa svojim interesovanjima i potrebama Instituta, a pod mentorstvom naših profesora rade master i doktorske radove. U cilju unapređenja saradnje, profesor je izneo predlog da Ministarstvo odbrane razmotri mogućnost stipendiranja pojedinih smerova na MF za koje je vojska posebno zainteresovana. Stipendije znače i sigurno zaposlenje nakon studija, a istovremeno predstavljaju i način da se spreči dalji odliv kadrova iz zemlje, zaključio je profesor Jaramaz.

Zaključujući sastanak, dekan Mašinskog fakulteta, prof. dr Radivoje Mitrović je rekao da je MF veoma stalo da se budući diplomirani i master inženjeri mašinstva zapošljavaju na razvojnim projektima u zemlji. Podsetivši na dugu tradiciju MF čiji su inženjeri bili nosioci industrijskog razvoja zemlje, on je rekao da je pravo i obaveza sadašnje generacije da državi ponudi rešenja koja će omogućiti  razvoj nove industrije i Novu industrijalizaciju Srbije, a mladim inženjerima šansu da se profesionalno razvijaju i ostvare u svojoj zemlji.

(Izvor Mašinski fakultet)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar