MEĐU IZMEĐU

POLA VEKA DRUŠTVA „MANDA”

217 pregleda

Od 1969. godine do danas u okviru Društva istraživača iz Valjeva stasao je veliki broj uspešnih pojedinaca koji su naučili mnogo toga i o životu i stekli znanja i veštine koje su im omogućili da kasnije postanu uspešni profesionalci.

Valjevo ove, 2019. godine, obeležava jedan veliki jubilej – 50 godina od osnivanja pokreta Mladih istraživača, i prvog Kluba mladih istraživača. Ovo je još jedna posebnost po kojoj je Valjevo prepoznatljivo u naučnim, obrazovnim, ali i širim krugovima.Iz pokreta Mladih istraživača nastala je u svetu poznata Istraživačka stanica Petnica, koja danas radi sa mladim talentima zainteresovanim za nauku iz celog sveta.

Današnje Društvo istraživača „Vladimir Mandić Manda” osnovano je 16. februara 1969. godine, nakon nekoliko godina neformalnog organizovanja grupe mladih zaljubljenika u prirodu. Iste godine organizuje se i velika istraživačka akcija na Durmitoru.

Godina velikog jubileja, u kojoj se obeležava pola veka trajanja jedne iskrene i orginalne ideje koja je generacije mladih ljudi naučila da vole i brinu o prirodi i da se bave naučno-istraživačkim radom. Od 1969. godine do danas u okviru „Istraživača”stasao je veliki broj uspešnih pojedinaca koji su naučili mnogo toga i o životu i stekli znanja i veštine koje su im omogućili da kasnije postanu uspešni profesionalci.

„Prva aktivnost u godini jubileja jeste Svečana akademija koja će biti održana u Muzičkoj školi u Valjevu na dan osnivanja Društva istraživača 16. februara u podne. To će biti prilika za podsećanje na sve rezultate tokom ovih pet decenija rada, upoznavanje sa aktuelnim dešavanjima u Društvu, ali i za međusobno povezivanje različitih generacija Istraživača. Istog dana u holu Centra za kulturu biće otvorena izložba Istorijskog arhiva Valjeva posvećena prvim godinama”, kaže predsednik Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda” Bogdan Radić, student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Ova omladinska organizacija primer je koji pokazuje da je ideja u vremenu nastanka bila dobra, da je preživela transformacije društva i da i danas okuplja mlade iz celog Kolubarskog okruga, koji sa svojim starijim drugarima uz nadžor studenata, profesora i naučnika koračaju kroz prirodu, brinu o njoj, razvijaju ljubav prema nauci. Društvo istraživača je danas prepoznatljivo po tome što njegovo rukovodstvo čine veoma mladi ljudi, među kojima neki još nisu punoletni. 

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar