МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПОЛА ВЕКА ДРУШТВА „МАНДА”

Брига о природи (ВММ)

Од 1969. године до данас у оквиру Друштва истраживача из Ваљева стасао је велики број успешних појединаца који су научили много тога и о животу и стекли знања и вештине које су им омогућили да касније постану успешни професионалци.

Ваљево ове, 2019. године, обележава један велики јубилеј – 50 година од оснивања покрета Младих истраживача, и првог Клуба младих истраживача. Ово је још једна посебност по којој је Ваљево препознатљиво у научним, образовним, али и ширим круговима.Из покрета Младих истраживача настала је у свету позната Истраживачка станица Петница, која данас ради са младим талентима заинтересованим за науку из целог света.

Данашње Друштво истраживача „Владимир Мандић Манда” основано је 16. фебруара 1969. године, након неколико година неформалног организовања групе младих заљубљеника у природу. Исте године организује се и велика истраживачка акција на Дурмитору.

Година великог јубилеја, у којој се обележава пола века трајања једне искрене и оргиналне идеје која је генерације младих људи научила да воле и брину о природи и да се баве научно-истраживачким радом. Од 1969. године до данас у оквиру „Истраживача”стасао је велики број успешних појединаца који су научили много тога и о животу и стекли знања и вештине које су им омогућили да касније постану успешни професионалци.

„Прва активност у години јубилеја јесте Свечана академија која ће бити одржана у Музичкој школи у Ваљеву на дан оснивања Друштва истраживача 16. фебруара у подне. То ће бити прилика за подсећање на све резултате током ових пет деценија рада, упознавање са актуелним дешавањима у Друштву, али и за међусобно повезивање различитих генерација Истраживача. Истог дана у холу Центра за културу биће отворена изложба Историјског архива Ваљева посвећена првим годинама”, каже председник Друштва истраживача „Владимир Мандић Манда” Богдан Радић, студент Факултета техничких наука у Новом Саду.

Ова омладинска организација пример је који показује да је идеја у времену настанка била добра, да је преживела трансформације друштва и да и данас окупља младе из целог Колубарског округа, који са својим старијим другарима уз наџор студената, професора и научника корачају кроз природу, брину о њој, развијају љубав према науци. Друштво истраживача је данас препознатљиво по томе што његово руководство чине веома млади људи, међу којима неки још нису пунолетни. 

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар