KOSMIČKO TKANJE

POMAHNITALI PULSAR

430 pregleda
Getty Images

Na 22.000 svetlosnih godina od Zemlje opaženo telo besni silom koja nadmašuje sve što su astronomi dosad videli.

Daleko u Mlečnom putu, na otprilike 22.000 svetlosnih godina od Zemlje, jedna zvezda besni magnetskom silom koja nadmašuje sve što su naučnici ikada videli.S neverovatnih 1,6 milijardi tesli, pulsar nazvan Swift J0243.6+6124ruši prethodne rekorde od oko jedne milijarde tesli, otkrivene na pulsarima GRO J1008-57 i 1A 0535+262.

To je vrsta superkompaktnog kosmičkog teškaša poznatog kao pulsar i jedini je izvor iks-zraka u našoj galaksiji koji spada u kategoriju ultrasvetlećih.

Stavljeno u kontekst svakodnevice, prosečni novi magnet za hladnjak ima magnetnu silu od oko 0,001 tesle. Snažniji uređaji za magnetnu rezonancu (MRI) uspevaju postići oko tri tesle. Pre nekoliko godina inženjeri su postigli respektabilnih gotovo pa 1.200 tesli, ali samo 100 mikrosekundi.Razumljivo je, stoga, da će 1,6 milijardi tesli zahtevati neku doista neverovatnu fiziku. Onakvu kakvu mogu postići samo masivna svemirska tela (objekti), nagurana u nemoguće volumene koji se vrte neverovatnom brzinom, dovoljno brzo da ubrzaju elektrone do suludih brzina.

Swift J0243.6+6124 već je slovio za zvezdu vrednu pažnje. To je vrsta superkompaktnog kosmičkog teškaša poznatog kao pulsar i jedini je izvor iks-zraka u našoj galaksiji koji spada u kategoriju ultrasvetlećih. On je, takođe, jedini primer pulsara u našoj galaksiji s pratećom zvezdom B-tipa, koja ga hrani materijom dovoljno brzo da generiše radioemitujuće mlazeve materije sa svojih polova.Astronomi, stoga, žele da ovu zvezdu prouče u detalje. No, lakše je poželeti da merite veoma udaljeno magnetsko polje, nego to učiniti. Koliko god jaka bila, ta polja brzo slabe i postaju nevidljiva na udaljenostima od hiljada svetlosnih godina.

Srećom, tragovi se mogu pronaći u tome kako se ultrablistavi sjaj iks-zraka raspršuje od elektrona koji jure niz nesvakidašnju magnetsku trkačku stazu, što je poznato kao odlika raspršivnja ciklotronske rezonancije.Kinesko lansiranje rendgenske svemirske opservatorije Insight-HXMT 2017. godine astrofizičarima pruža priliku za hvatanje takvih tragova u udaljenim emisijama, što dovodi do merenja energija elektrona u polju GRO J1008-57 2020. godine.

S obzirom na to da je Swift J0243.6+6124 jedini ultraluminescentni rendgenski pulsar u našoj galaksiji, precizno merenje njegova magnetskog polja omogućuje astronomima bolju predstavu o tome šta bi se moglo događati blizu površine.

Osim toga, izliviSwift-a J0243.6+6124 posle lansiranja opservatorije Insight-HXMT, takođe, su pružili uvid u njegovo magnetsko polje izuzetne snage, sa raspršivanjem ciklotronske rezonancije skrivene unutar spektra iks-zraka. Istraživači iz Kineske akademije nauka i sa Univerziteta Sun Jat-Sen u Kini i Univerziteta Tibingen u Nemačkoj naknadno su analizirali pomenutu osobinu da bi izračunali energiju njegovih elektrona do vrhunca na neverovatnih 146 kiloelektronvolti, premašujući 90 i 100 kiloelektronvolti prethodnih rekordera.

S obzirom na to da je Swift J0243.6+6124jedini ultraluminescentni rendgenski pulsar u našoj galaksiji, precizno merenje njegova magnetskog polja omogućuje astronomima bolju predstavu o tome šta bi se moglo događati blizu njegove površine.Kao vrsta neutronske zvezde, pulsari poput Swift-a J0243.6+6124 sačinjeni su od atoma zgnječenih u konfiguracije znatno veće od svega što možemo stvoriti na Zemlji. Njegova magnetska svojstva pomažu da se isključe ili podrže različiti modeli koji objašnjavaju kako se ponaša njegova vrlo kompaktna kora. Tačnije, priroda magnetizma neutronske zvezde potvrđuje verovatnoću da je njeno polje složeno i da se sastoji od više polova.

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu The Astrophysical Journal Letters, prenosiScience Alert.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar