ПО ГЛАВИ ЧИТАОЦА

ПОМЕРАЊЕ ГРАНИЦА УМА

Тајна над тајнама (Би-Би-Си)

Kњига др Вукомана Јокановића „Лебдење душа изнад понора” говори о изузетно компликованим темама и појавама које представљају суштину фундаменталне науке, али језиком који широк круг потенцијалних читалаца разуме. Теме су у најужем смислу повезане са космосом који је толико стар и толико велики да на први поглед све свакодневно и људско делује мало и безначајно.


Проф. др Душан Борка

Kњига др Вукомана Јокановића „Лебдење душа изнад понора” (издавач „Прометеј” из Новог Сада) представља изузетан научни подухват. Ова књига на једноставан и занимљив начин широком кругу читалаца приближава појмове и истраживања везана за фундаменталну физику, астрофизику и космологију, али и филозофију. Ово је интересантна књига која од читаоца тражи да помера границе свог ума.

Kњига говори о изузетно компликованим темама и појавама које представљају суштину фундаменталне науке, али језиком који широк круг потенцијалних читалаца разуме. Теме су у најужем смислу повезане са космосом који је толико стар и толико велики да на први поглед све свакодневно и људско делује мало и безначајно.

Ово је леп покушај да се опишу замисли,
методе и радости фундаменталне науке.
Многе научне чињенице из веома тешке
и захтевне проблематике су приказане
на једноставан начин, доступан
широком кругу читалаца.

Централно место у књизи заузимају две теорије, које представљају највеће достигнуће наше цивилизације са научног аспекта. Прва теорија је општа теорија релативности, која обухвата и савремену теорију гравитације. Она описује универзум у највећим размерама, почев од Сунчевог система, преко делова галаксија, црних рупа, галаксија, кластера галаксија, па све до космолоских скала, односно целог Универзума.

Теорија релативности је више пута проверена и на нивоу наше планете и Сунчевог система ради одлично. Међутим на великим скалама ипак даје одступање од астрономских посматрања. Ова књига приказује различите теорије које покушавају мање или више успешно да опишу различите астрофизичке појаве на различитим скалама и допуне, замене или поправе општу теорију релативности.

Друга теорија је квантна механика, која описује Универзум на најмањим скалама, као стоје атом и много мањим, на нивоу елементарних честица. У овој књизи се приказују и настојања физичара да повезу ове две тренутно одвојене теорије у јединствену теорију „квантне гравитације”.

Књига, такође, представља веома леп пример популаризације науке. Она нам помаже да покушамо да одговоримо, или да бар размишљамо о чаробним и величанственим питањима као сто су гравитација, релативност, модели космоса, теоријама које укључују постојања нових форми материје, теорији струна, „црним рупама”, тамној енергији, вишедимензионим и паралелним световима… о питањима која побуђују занимање и знатижељу огромног броја читалаца.

Ово је леп покушај да се опишу замисли, методе и радости фундаменталне науке. Без коришћења строгог математичког формализма ширем кругу читаоца је омогућено да се упознају са одређеним научним резултатима из области физике, астрофизике, физике елементарних честица, а посебно специјалне и опште теорије релативности, квантне механике и космологије. Многе научне чињенице из веома тешке и захтевне проблематике су приказане на једноставан начин, доступан широком кругу читалаца.

Сматрам да ће са научног аспекта бити веома корисна и занимљива средњошколцима, студентима, наставницима, професорима и свим љубитељима природе и космоса.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар