EKOSOFIJA

POMOR U ZNAKU OSMICE

363 pregleda

Svaka vrsta na svetu igra svoju važnu ulogu, ali kada je u pitanju očuvanje života na Zemlji, neke su malo važnije od drugih i nikako ne smemo da ostanemo bez njih.

 Istrebljenje sledećih osam životinjskih vrsta bio bi strahovit gubitak za planetu, prenosi „Indeks”.

  1. Pčela

Njih je Kraljevsko geografsko društvo proglasilo najvažnijom vrstom na Zemlji. Kao najvažniji oprašivači na planeti, pčele imaju važnu ulogu u životnom ciklusu mnogih biljnih vrsta, čime pomažu u očuvanju zdravlja brojnih ekosistema, a one oprašuju i mnoge od namirnica kojima se hranimo.

(44News)

  1. Mrav

Iako mnogi mrave smatraju štetočinama, ne bi ih trebalo uzimati zdravo za gotovo. Oni naseljavaju sve kontinente osim Antarktika i imaju veliki broj uloga – raznose hranljive materije po zemljištu, šire semenje i jedu druge insekte. Naučnici proučavaju mogući uticaj klimatskih promena na kolonije mrava širom sveta.

(Utopia.org)

  1. Gljiva

Gljive ne spadaju ni u biljke, ni u životinje, ni u mikroorganizme, ni u praživotinje pa se katkad opisuju kao „peto carstvo života na Zemlji”. Oni deluju kao prirodni mehanizmi za recikliranje, a neke vrste mogu upiti štetne metale kao što je živa i prerađivati poliuretansku plastiku.

(Strujajov/Vikipedija)

  1. Fitoplankton

Ovi su mikroorganizmi takođe od važnosti za život na Zemlji. Oni proizvode više od 50 posto atmosferskog kiseonika planeta i bez njih bi količina slobodnog kiseonika bila znatno niža, što bi za sve stvorilo neugodno životno okruženje. Osim toga, fitoplankton je važan deo morskog ekosistema i lanca prehrane.

(NOAA)

  1. Slepi miš

Banane, baobab i druge biljke zavise od šišmiša koji regulišu broj insekata i pridonose njihovom oprašivanju. Svuda širom sveta različite vrste slepih miševa važne su za ekologiju jer oni svojim načinom prehrane pomažu biljnim vrstama da opstanu. Zdrava populacija može spasiti milione dolara koji bi bili potrošeni na pesticide.

(Mnolf/Vikipedija)

  1. Crv

Crvi su toliko važni za biosferu Zemlje da se katkad nazivaju „inženjerima ekosistema”. Oni život provode u zemljištu koje obogaćuju i u kojem recikliraju organski materijal. Osim toga, zauzimaju važno mesto u lancu prehrane. Iako slove za jaka bića, nekim vrstama preti istrebljenje zbog čišćenja određenih površina zemlje.

(CC0 Pixabay)

  1. Majmun

Kao nama najsrodnije životinje, majmuni nam pružaju važan uvid u ljudsku biologiju. Osim toga, oni su ključna vrsta u mnogim tropskim šumama, gde deluju kao vrtni, šireći seme biljaka i stvarajući prostor za razvoj novih. Da bi takve šume opstale, moramo se pobrinuti da opstanu i majmuni koji ih naseljavaju.

(CC0 Pixabay)

  1. Koral

Korali se najčešće nazivaju kišnim šumama mora i imaju nekoliko važnih uloga – oni služe kao osnova za mrežu hrane u moru i štite obale. Istraživači procenjuju da koralni grebeni podržavaju četvrtinu svog života u moru, što ih čini najraznovrsnijim ekosistemom na planeti. Nestanak koralnih grebena doveo bi do istrebljenja mnogih morskih vrsta.

(CC0 Pixabay)

(Izvor Sputnjik) 

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar