ЕКОСОФИЈА

ПОМОР У ЗНАКУ ОСМИЦЕ

Илустрација (CC0)

Свака врста на свету игра своју важну улогу, али када је у питању очување живота на Земљи, неке су мало важније од других и никако не смемо да останемо без њих.

 Истребљење следећих осам животињских врста био би страховит губитак за планету, преноси „Индекс”.

  1. Пчела

Њих је Краљевско географско друштво прогласило најважнијом врстом на Земљи. Као најважнији опрашивачи на планети, пчеле имају важну улогу у животном циклусу многих биљних врста, чиме помажу у очувању здравља бројних екосистема, а оне опрашују и многе од намирница којима се хранимо.

(44News)

  1. Мрав

Иако многи мраве сматрају штеточинама, не би их требало узимати здраво за готово. Они насељавају све континенте осим Антарктика и имају велики број улога – разносе хранљиве материје по земљишту, шире семење и једу друге инсекте. Научници проучавају могући утицај климатских промена на колоније мрава широм света.

(Utopia.org)

  1. Гљива

Гљиве не спадају ни у биљке, ни у животиње, ни у микроорганизме, ни у праживотиње па се каткад описују као „пето царство живота на Земљи”. Они делују као природни механизми за рециклирање, а неке врсте могу упити штетне метале као што је жива и прерађивати полиуретанску пластику.

(Струјајов/Википедија)

  1. Фитопланктон

Ови су микроорганизми такође од важности за живот на Земљи. Они производе више од 50 посто атмосферског кисеоника планета и без њих би количина слободног кисеоника била знатно нижа, што би за све створило неугодно животно окружење. Осим тога, фитопланктон је важан део морског екосистема и ланца прехране.

(NOAA)

  1. Слепи миш

Банане, баобаб и друге биљке зависе од шишмиша који регулишу број инсеката и придоносе њиховом опрашивању. Свуда широм света различите врсте слепих мишева важне су за екологију јер они својим начином прехране помажу биљним врстама да опстану. Здрава популација може спасити милионе долара који би били потрошени на пестициде.

(Mnolf/Википедија)

  1. Црв

Црви су толико важни за биосферу Земље да се каткад називају „инжењерима екосистема”. Они живот проводе у земљишту које обогаћују и у којем рециклирају органски материјал. Осим тога, заузимају важно место у ланцу прехране. Иако слове за јака бића, неким врстама прети истребљење због чишћења одређених површина земље.

(CC0 Pixabay)

  1. Мајмун

Као нама најсродније животиње, мајмуни нам пружају важан увид у људску биологију. Осим тога, они су кључна врста у многим тропским шумама, где делују као вртни, ширећи семе биљака и стварајући простор за развој нових. Да би такве шуме опстале, морамо се побринути да опстану и мајмуни који их насељавају.

(CC0 Pixabay)

  1. Корал

Корали се најчешће називају кишним шумама мора и имају неколико важних улога – они служе као основа за мрежу хране у мору и штите обале. Истраживачи процењују да корални гребени подржавају четвртину свог живота у мору, што их чини најразноврснијим екосистемом на планети. Нестанак коралних гребена довео би до истребљења многих морских врста.

(CC0 Pixabay)

(Извор Спутњик) 

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар