MEĐU IZMEĐU

POMOZITE SAMI CREVIMA

Shutterstock

Shutterstock

Ukoliko patite duže od zatvora postoji rešenje koje vam može pomoći da na prirodan način pospešite varenje, odnosno poboljšate rad creva.

Više ulja u ishrani

Da bi creva pravilno radila, odnosno da biste pospešili probavu ishrana mora da sadrži što više zdravih prirodnih ulja kojima obiluju, na primer orašasto voće, semenke i avokado.

Izbegavajte suvu hranu

Da bi se svarila suvoj hrani treba više vlage koju će uzeti iz vašeg organizma. Zbog toga jedite hranu koja je prirodno vlažna i kuvana, ali ne i suva. Najgora hrana za takozvana spora creva su kokice, suvo voće, musli i ostala slična hrana.

Sirovu hranu izbegavati

Ishrana koja se bazira na termički neobrađenoj hrani vrlo je zdrava, ali su za njenu probavu potrebni posebni enzimi, drukčiji od enzima koji služe za probavljanje termički obrađene hrane. Zbog toga se dobro informišite o sirovom načinu ishrane, a ako vam je probava i dalje spora, napravite pauzu od suve hrane do leta jer setokom leta organizam lakše navikava na sirove namirnice.

Očistite organizam

Za one sa viškom kilograma i sporom probavom preporučuje se čišćenje organizma. Za to je potrebna jaka volja, pa nije naodmet osloniti se na blisku osobu koja će vas dodatno motivisati ili ćete zajedno pristupiti čišćenju organizma. Popularan način čišćenja organizma je taj da ili dva dana pijete samo sok koji ćete napraviti sami od svežeg voća i povrća. Drugi način je da jedan dan u nedelji pijete samo vodu i ne jedete nikakvu krutu hranu. Ako želite da pojednostavite čišćenje, praktikujte ga uvek isti dan u nedelji. Ne bi bilo loše da se konsultujete i sa vašim doktorom oko ovog procesa.

Izbegavajte hleb…

To je teška hrana koja usporava rad creva, samim tim podstiče taloženje kilograma. Zbog toga jednostavne ugljene hidrate, koji nas napune kratkotrajnom energijom što brzo nestane, zamenite celovitim žitaricama, prenosi Zadovoljna.hr.

Jedite više žitarica

One su složeni ugljeni hidrati koji nas dugoročno napune energijom, a sagorevaju postupno. Celovite žitarice su: kinoa, ječam, proso, amarant i pirinač.

(N1)

O autoru

Stanko

Ostavite komentar