МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПОМОЗИТЕ САМИ ЦРЕВИМА

Shutterstock

Shutterstock

Уколико патите дуже од затвора постоји решење које вам може помоћи да на природан начин поспешите варење, односно побољшате рад црева.

Више уља у исхрани

Да би црева правилно радила, односно да бисте поспешили пробаву исхрана мора да садржи што више здравих природних уља којима обилују, на пример орашасто воће, семенке и авокадо.

Избегавајте суву храну

Да би се сварила сувој храни треба више влаге коју ће узети из вашег организма. Због тога једите храну која је природно влажна и кувана, али не и сува. Најгора храна за такозвана спора црева су кокице, суво воће, мусли и остала слична храна.

Сирову храну избегавати

Исхрана која се базира на термички необрађеној храни врло је здрава, али су за њену пробаву потребни посебни ензими, друкчији од ензима који служе за пробављање термички обрађене хране. Због тога се добро информишите о сировом начину исхране, а ако вам је пробава и даље спора, направите паузу од суве хране до лета јер сетоком лета организам лакше навикава на сирове намирнице.

Очистите организам

За оне са вишком килограма и спором пробавом препоручује се чишћење организма. За то је потребна јака воља, па није наодмет ослонити се на блиску особу која ће вас додатно мотивисати или ћете заједно приступити чишћењу организма. Популаран начин чишћења организма је тај да или два дана пијете само сок који ћете направити сами од свежег воћа и поврћа. Други начин је да један дан у недељи пијете само воду и не једете никакву круту храну. Ако желите да поједноставите чишћење, практикујте га увек исти дан у недељи. Не би било лоше да се консултујете и са вашим доктором око овог процеса.

Избегавајте хлеб…

То је тешка храна која успорава рад црева, самим тим подстиче таложење килограма. Због тога једноставне угљене хидрате, који нас напуне краткотрајном енергијом што брзо нестане, замените целовитим житарицама, преноси Задовољна.хр.

Једите више житарица

Оне су сложени угљени хидрати који нас дугорочно напуне енергијом, а сагоревају поступно. Целовите житарице су: киноа, јечам, просо, амарант и пиринач.

(Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар