MEĐU IZMEĐU

POPRAVLJEN LJUDSKI ZAMETAK

195 pregleda
Uklanjanje gena (Vikipedija)

Tim kineskih naučnika uspeo je da koriguje genetsku anomaliju na ljudskim embrionima nosiocima ozbiljnog naslednog oboljenja krvi talasemije, što je prvi put urađeno do sada. Precizna „hemijska hirurgija” izvedena je na ljudskom embrionu da se ukloni genetska anomalija, rekli su danas kineski istražitelji za Bi-Bi-Si.

Tim naučnika na Univerzitetu Sun Jat-sen svojom tehnikom korigovao je jednu jedinu grešku u tri milijardi takozvanih slova genetskog koda čoveka. Talasemija je genetsko oboljenje koje sprečava ispravnu proizvodnju hemoglobina, supstance u crvenim krvnim zrncima i omogućava prenos kiseonika kroz telo. Bolest u svom najtežem obliku izaziva potencijalno smrtonosnu anemiju i povezana je sa mutacijom gena nazvanog HBB.

Upotrebom nove tehnike genetskog ispravljanja kojim se hemijski modifikuje DNK, kineski naučnici uspeli su da isprave jednu od varijanti te mutacije na ljudskom embrionu napravljenom u laboratoriji. Njihov rad oprezno su pozdravili drugi stručnjaci za genetiku.

„Ovo predstavlja značajan tehnički napredak”, rekao je Daren Grifin profesor genetike na univerzitetu u Kentu, ali je dodao da „etičke posledice genetskih izmena embriona treba bliže ispitati, a prva briga treba da bude bezbednost”.

Genetska izmena embriona često izaziva druge nepredvidljive mutacije koje mogu biti opasne, i to je glavni razlog zbog koga je naučna zajednica jako oprezna kada je reč o upotrebi te tehnike za sprečavanje određenih bolesti.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar