МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПОПРАВЉЕН ЉУДСКИ ЗАМЕТАК

Уклањање гена (Википедија)

Уклањање гена (Википедија)

Тим кинеских научника успео је да коригује генетску аномалију на људским ембрионима носиоцима озбиљног наследног обољења крви таласемије, што је први пут урађено до сада. Прецизна „хемијска хирургија” изведена је на људском ембриону да се уклони генетска аномалија, рекли су данас кинески истражитељи за Би-Би-Си.

Тим научника на Универзитету Сун Јат-сен својом техником кориговао је једну једину грешку у три милијарди такозваних слова генетског кода човека. Таласемија је генетско обољење које спречава исправну производњу хемоглобина, супстанце у црвеним крвним зрнцима и омогућава пренос кисеоника кроз тело. Болест у свом најтежем облику изазива потенцијално смртоносну анемију и повезана је са мутацијом гена названог HBB.

Употребом нове технике генетског исправљања којим се хемијски модификује ДНK, кинески научници успели су да исправе једну од варијанти те мутације на људском ембриону направљеном у лабораторији. Њихов рад опрезно су поздравили други стручњаци за генетику.

„Ово представља значајан технички напредак”, рекао је Дарен Грифин професор генетике на универзитету у Kенту, али је додао да „етичке последице генетских измена ембриона треба ближе испитати, а прва брига треба да буде безбедност”.

Генетска измена ембриона често изазива друге непредвидљиве мутације које могу бити опасне, и то је главни разлог због кога је научна заједница јако опрезна када је реч о употреби те технике за спречавање одређених болести.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар