ТРЕЋИ СМЕР

ПОРНИЋИ МЕЊАЈУ КЛИМУ!

Илустрација (Flickr/Stuart Martin)

Нико се томе није надао. Заиста. Ревносни гледаоци порно филмова су – ни мање, ни више – осумњичени за изазивање климатских промена! Али то је супротно најновијем финском научном налазу?! Куда журите, зар хоћете да вас оптуже са саучесништво.

Станко Стојиљковић

Недавно проучавање, спроведено у Турку (Финска), показује да „практично има веома мало доказа за климатске промене које је начинио човек”.  Поменуте резултате су убрзо потврдили истраживачи уз Јапана. Крајем јуна то је објављено у научном чланку „Нема експерименталних доказа за значајне антропогене климатске промене”.

Наиме,  постојећи климатски обрасци (модели) не узимају у обзир учинак облачности на свеопшту температуру, чиме прецењују утицај човека на настанак гасова „стаклене баште”. Какве то везе има са гледањем порно филмова? Опет сте нестрпљиви, зашто не сачекате коначно објашњење.

Модели које користе званична тела, као што је Међувладин панел о климатским промјенама (IPCC) „не могу правилно израчунати природну компоненту укључену у осматрану глобалну температуру”, наводи се у студији и додаје „да изостаје негативна повратна спрега облака”. Кад су укључили чинилац облачности и објаснили испуштање гасова „стаклене баште”, истраживачи су нашли да човечанство једноставно нема велики уплив на температуру на Земљи.

„Ако обратимо пажњу да је само мали део повећаног нагомилавања угљен-диоксида људског порекла, признаћемо да антропогене климатске промене не постоје у пракси”, наглашавају фински истраживачи, закључујући да „рачунарске прорачуне не сматрају експериментаним доказима” и да ниски облаци „већином контролишу глобалну температуру”.

Јапански истраживачи на Универзитету Кобе дошли су до сличних резултата као и њихове колеге из Туркуа, обзнањујући у научном чланку почетком јула да облачност (покривеност облацима) изазива „учинак кишобрана” који би могао да промени температуру на начине који нису обухваћени тренутним моделирањем.

А порнићи, а порнићи?

Дигитална технологија невидљиво утиче на животну средину, зато истраживачи саветују да склоните руке са свог лаптопа ако не желите да вас прогласе климатским криминалцем. Наиме, гледање „филмова за одрасле” чини више од четири одсто укупног испуштања угљен-диоксида повезаног с дигиталним технологијама.

У извештају „Климатска криза: неодржива употреба онлајн видеа”, извесног француског стручног центра „Пројекат промена” наглашава се да порнографија чини 27 посто свих прегледа на интернету. Штавише, ови видео снимци су један од најчешћих облика забаве и представљају 60 одсто светског саобраћаја података, на основу процена из минуле године.

Другим речима, од 300 милиона тона угљен-диоксида годишње (што је последица потрошње енергије), порнографија доприноси с нешто мање од 100 милиона тона. Готово једнако као Белгија и Кувајт или подједнако као сви станови у у Француској. Из године у годину потрошња електричне енергије намењене дигиталним технологијама порасте за девет одсто! С будућом већом резолуцијом видео записа биће већа.

Зашто сте заћутали?

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар