ЛЕСТВИЦЕ ЖИВОТА

ПОРУКА КРМЕЉИВИХ ОЧИЈУ

Wikipedia

Wikipedia

Слуз која се лучи у очима помаже у чишћењу ока, јер задржава непожељну прашину, прљавштину, остатке шминке и друге хемикалије које су на нашој кожи или у ваздуху. Ипак, некада накупљена и честа слуз може бити симптом инфекције ока коју треба лечити.

Ако је исцедак из ока јак, чврст и лепљив, знајте да је у питању комбинација слузи, масти, ћелија коже, соли и других остатака. Вероватно се питате – да ли је у реду имати крмељиве очи сваког јутра. Лекари одговарају да јесте, али у малим количинама.

Можда је проблем у упали и зачепљењу жлезда у очним капцима, а узрок може бити и изгребана рожњача, блокиран сузни канал (ово је посебно често код беба), или предуге гледање у екрана када се такође смањује број трептаја, тако важних за око.

Многи људи се буде са крмељима око очију, јер немa довољно трептања током ноћи, а трептање је помагач у заштити и чишћењу ока. Такође, слуз се може акумулирати преко ноћи и осушити, често завршивши на трепавицама. Као што кажу стручњаци, известан степен крмељивости ока је нормалан, посебно када се пробудите ујутру. Али некада су пречести, јављају се и током дана и тада указују на неки здравствени проблем са очима.

Неки од разлога учесталих проблема с крмељима: одлазите са шминком на спавање, носите контактна сочива током ноћи, користите производе против исушивања ока као што су одређене капи, користите козметичке производе, односно креме или серуме за кожу лица око очију, чији остаци допру у око, користите маскару која вам је стално на трепавицама, прљавштина и прашина вам улазе у очи, на пример, ако је радно место константно изложено прљавштини, имате сезонске алергије које могу изазвати сузење и свраб у очима и у очима се развила инфекција ока, због чега су сузне. 

Инфекције ока које могу узроковати више слузи у вашим очима него обично могу укључивати коњунктивитис, блефаритис, уобичајени поремећај ока који узрокује да се очни капак упали и отече. Иначе, људи који имају масну кожу, суве очи или перут имају већи ризик од развоја блефаритиса, преноси draxe.com. Можда је проблем у упали и зачепљењу жлезда у очним капцима, а узрок може бити и изгребана рожњача, блокиран сузни канал (ово је посебно често код беба), или предуге гледање у екрана када се такође смањује број трептаја, тако важних за око.

Важно је да редовно вршите хигијену очију и да наравно, наслаге слузи око очију нежно очистите. За то користите чисту марамицу. Лице такође редовно умивајте и користите природне сапуне који не изазивају иритације. Важно је и да сапун не дође у додир са очима. Увек перите руке пре него што додирнете очи и покушајте да их не трљате често. Обавезно је уклањање шминке пре одласка на спавање. Спавање са нашминканим лицем један је од водећих узрока замагљеног погледа и зато – обавезно добро оперите или скините сву шминку пре спавања, користећи благо средство за чишћење које не садржи мирисе.

Још једна уобичајена препорука јесте да замените врсту шминку за очи, као што су маскара и ајлајнер, отприлике сваких шест месеци. Они могу акумулирати бактерије које се затим могу пренети у ваше очи, па избегавајте предуго држање ових производа отвореним. Ако носите контактна сочива, обавезно их уклоните свако вече пре спавања. Добро их очистите одговарајућим раствором и замените их према упутствима у зависности од врсте.

Ако носите дуготрајна контактна сочива (две недеље или више) и приметите да су вам очи често надражене и сузне, размислите о преласку на свакодневна сочива или о ношењу наочара. Такође је уобичајено да имате суве очи ако носите контактна сочива много сати. Можете покушати да их током дана поново навлажите капима за очи да бисте их очистили и освежили.

Уколико су вам очи из неког разлога отечене и црвене и приметите више стварања слузи, покушајте да нежно притиснете топлу крпу на то место неколико минута. Ово можете учинити неколико пута дневно да бисте умирили и очистили очи. Међутим, ако потраје неколико дана или се погорша, идите код свог лекара на преглед.

Уопштено говорећи, будите пажљиви приликом примене било каквих комерцијалних производа у близини очију који садрже потенцијалне алергене. Многи производи за шминку, кожу и косу садрже иритансе који могу изазвати упалу очију. Ако сумњате да проблеме са очима имате због сезонских алергија или алергија на храну, покушајте са елиминационом дијетом или разговарајте са својим лекаром о начинима за управљање симптомима. Посетите свог лекара одмах ако сумњате да имате инфекцију ока. Таква стања захтевају лечење и посебан третман.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар