MEĐU IZMEĐU

PORUKE IZ CRNIH RUPA

276 pregleda
Pixabay

Šta nam poručuju? Poslušajte zvuk koji proizvode crne rupe.

 

U pokušaju da odgovore na pitanja u vezi sa odnosom prostor-vreme, koja su još nepoznanica, stručnjaci sa MIT-a izučavaju zvukove koje proizvode crne rupe.Crne rupe pokazuju bilo kakav privid aktivnosti samo kada se hrane gasom i prašinom sa jedne od svojih zvezda iz orbite. Kada to urade, emituju rafale rendgenskog zračenja koji odjekuju uz pomoć gasa koji je pojeden i koji osvetljava okolinu.

To je jednostavno rečeno eho koji dolazi od crne rupe. Iako je tehnički to rendgenski eho, tim Masačusetskog tehnološkog instituta je radio sa studentima muzike kako bi tu emisiju pretvorili u zvučne talase – koje možete poslušati (https://www.youtube.com/watch?v=iIeIag2Ji8k).Za potrebe ove nove studije, astronomi su razvili automatizovani alat za pretragu pod nazivom Mašina za reverberaciju. Njen cilj je da detaljno pregleda podataka koje je prikupio Nasin teleskop Interior Composition Explorer.

Algoritam je identifikovao 26 rendgenskih binarnih sistema crnih rupa – to su sistemi sa zvezdom koju crna rupa povremeno iskorišćava. Deset od njih je dovoljno blizu da odjeci mogu da se zabeleže, a za osam ranije nije bilo poznato da emituju eho.Šta je tim otkrio analizom odjeka? Otkrili su da crne rupe u početku prolaze kroz tvrdo stanje nakon hranjenja, pri čemu formiraju venac od visokoenergetskih fotona i pokreće mlaz visokoenergetskih čestica skoro iste brzine kao svetlost. Ovo stanje traje nekoliko nedelja. Nakon poslednjeg visokoenergetskog bljeska kada venac i mlaz izumru, crna rupa ulazi u meko stanje, niske energije.

Naučnici veruju da ova otkrića mogu pomoći boljem razumevanju procesa koji se dešavaju u centru galaksija. Kako je rekla Erin Kara, docent fizike na MIT-iju:Uloga crnih rupa u evoluciji galaksija je posebno pitanje u modernoj astrofizici. Zanimljivo, ali čini se da su ovi binarni sistemi crnih rupa ustvari mini supermasivne crne rupe. I samo razumevanjem procesa u ovim malim, obližnjim sistemima, možemo razumeti kako slični procesi u supermasivnim crnim rupama mogu uticati na galaksije u kojima se nalaze.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar