MEĐU IZMEĐU

POSLE KORONE BEZ LUKA

577 pregleda

Mnoge osobe koje su imale kovid-19 privremeno gube čulo mirisa i ukusa. Dok se oporavljaju, obično se oni vraćaju, ali neki otkrivaju da namirnice imaju drugačiji miris, ali i ukus.Simptomi kovida-19 mogu biti raznoliki, od glavobolje, probavnih smetnji, pa do umora. Međutim, gubitak mirisa ili ukusa jedan je od simptoma koji je karakterističan za kovid-19, a prema metaanalizi koju je sprovela klinika Mejo, od 8.438 pacijenata obolelih od kovida-19, 41 odsto izgubilo je čulo mirisa i ukusa, prenosi Best Life.

Kod većine obolelih čula se vrate nakon što prebole bolest, ali kod nekih ta čula budu promenjena, odnosno neke namirnice više nemaju ukus kakav su imale pre bolesti.Prema novom izveštaju koji je objavio Eater, u grupi od pet osoba koje su preležale kovid-19, troje ih je izjavilo da je mesecima nakon bolesti luk bio vrsta hrane koja se isticala kao posebno neukusna.

Jedan od pacijenata koji je preboleo kovid rekao je da je luk imao „užasan ukus“, drugi je naveo da mu je luk bio „odbojan“, a treći pacijent je istakao da mu je miris luka izuzetno smetao i da je imao miris truleži.To nije jedina promena koja se događala kod osoba koje su se zarazile koronavirusa.

Osoba koja je preležala kovid rekla je za BBC da je nakon bolesti meso imalo ukus benzina, a druga osoba je izjavila da je vino imalo ukus ulja.

Gubitak mirisa i ukusa je jedan od simptoma koronavirusa koji se duže vreme zadržava kod zaraženih osoba, a osim njega postoje još neki simptomi karakteristični za „produženi kovid.Neki od njih su vrtoglavica, problemi sa pamćenjem, teskoba, poteškoće sa spavanjem, glavobolja, poteškoće sa koncentracijom, nedostatak vazduha, problemi sa disanjem i umor.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar