MEĐU IZMEĐU

POSLE LEKA RAK NESTAO

1.634 pregleda
Shutterstock

Dosadašnji rezultati ukazuju na to da je iznenađujuće uspešan, a naučnici navode da do sada nije zabeleženo ovakvo kliničko testiranje u kojem se svakom pacijentu povukao rak.

Nakon ispitivanja novog leka protiv raka rektuma, sprovedenog u SAD, svaki pacijent je ušao je u remisiju.Lek Dostarlimab,koji se prodaje pod markom Jemperli, imunoterapijski je tretman koji se koristi u lečenju raka endometrija, ali ovo je bilo prvo kliničko istraživanje o tome je li deluje protiv tumora rektuma.Dosadašnji rezultati ukazuju na to da je iznenađujuće uspešan, a naučnici navode da do sada nije zabeleženo ovakvo kliničko testiranje u kojem se svakom pacijentu povukao rak.

Tumori su iščezli

Treba napomenuti da se radi o maloj studiji u početnoj fazi. Pozitivni rezultati su do sada registrirani samo kod 12 pacijenata (toliko ih je do sada učestvovalo u istraživanju), jer je ispitivanje u toku. Svi pacijenti su imali tumore s genetskim mutacijama MMRd, koje se nalaze kod 5-10 posto pacijenata s rakom rektuma.Bolesnici s takvim tumorima obično slabije reaguju na hemoterapiju i zračenje, zbog čega je uglavnom potrebno hirurški ukloniti tumor.

Pacijenti koji su bili uključeni u ovu studiju nisu do sada prošli ove invazivne postupke lečenja. Tokom ispitivanja dobijali su Dostarlimab svake tri sedmice za šest meseci, uz mogućnost hemoterapije i operacije ako se tumori vrate. No to se nije dogodilo.

„Standardni tretman raka rektuma hirurškim zahvatom i hemoterapijom može biti posebno težak za ljude zbog lokacije tumora. Oni mogu patiti od disfunkcije creva i mokraćnog mehura, inkontinencije, neplodnosti, seksualne disfunkcije i još mnogo toga, rekla je onkološkinja Andrea Sersek, a prenosi Science Alert. Pacijenti koji su bili uključeni u ovu studiju nisu do sada prošli ove invazivne postupke lečenja. Tokom ispitivanja dobijali su Dostarlimab svake tri sedmice za šest meseci, uz mogućnost hemoterapije i operacije ako se tumori vrate. No to se nije dogodilo.

Bez hemoterapije

Nakon šest meseci svih 12 pacijenata više nije imalo tumore koji bi se mogli viđeti putem MRI-ja, PET-a, endoskopije i biopsije.Lekarka Sersek mi je rekla da su pregledali sve moje testove i da, s obzirom na to da nema naznaka raka, nema potrebe da idem na hemoterapiju, rekao je Saša Rot, prvi pacijent uključen u ispitivanje.

Studija još nije gotova, ovde radi o preliminarnim rezultatima. Otprilike tri četvrtine od 12 pacijenata do sada je imalo blage ili umerene nuspojave od uzimanja leka, uključujući osip, svrab, umor i mučninu, ali nijednom se nije vratio rak. Prosek praćenja pacijenata je bio otprilike godinu dana, a neki, poput pomenutog Rota, u remisiji su već dve godine.

Ispitivanje bi u krajnjem trebalo da uključiv oko 30 pacijenata. Kada bude gotovo, imaćemo potpuniju sliku o tome koliko jeDostarlimab siguran i delotvoran u bolesnika s rakom rektuma.Do tada treba gledati na ove rezultate sa optimizmom, ali i oprezom, rekla je onkološkinja Hana K. Sanof sa Univerziteta SevernaKarolina.Naime, ona smatra da klinički odgovor na lečenje nije surogat za dugotrajnu kontrolu raka jer iako inhibitori poput Dostarlimab-a mogu imati efekte koji traju godinama, većinom se očekuje da će se kod manjine pacijenata kod kojih se rak ne tretira operativno i leči eksperimentalnim tretmanom povratiti.

„Vrlo se malo zna o tome da li je klinički odgovor na Dostarlimab jednak izlečenju, objasnila je Sanof.Nalazi istraživanja objavljeni su u časopisu The New England Journal of Medicine.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar