VREMENSKA MAŠINA

POSLEDNJI ECIJEV OBROK

477 pregleda

Nova studija pokazuje da je jedna od najpoznatijih i najproučavanijih prirodnih mumija, ubijen nakon obilnog, masnog obroka.

Istraživači sa nekoliko svetskih univerziteta nedavno su uspeli da reše misteriju želuca Ecija ili „ledenog čoveka”koji je živeo pre oko 5.300 godina i čija je zamrznuta mumija pronađena tek 1991. godine na Alpima, na granici Austrije i Italije. U radu objavljenom sredinom jula u časopisu Current Biology navodi se da se Ocijev obrok sastojao iz masti, mesa divljači i žitarica.

DNK je ukazala da ostaci masti pripadaju
jelenu i kozorogu i da čine oko 50 odsto
ukupne nesvarene hrane.

„Čini se da je u njegovoj ishrani bio izuzetno visok procenat masti, uz dodatak svežeg ili suvog mesa divljači, žitarica i tragova toksične paprati”, piše u studiji. Autori pretpostavljaju da je Eci paprat koristio kao lek protiv parazita koji su mu pronađeni u crevima. Druga opcija je da je u paprat samo umotavao drugu hranu koju je jeo i da je sasvim slučajno progutao njene otrovne spore.Autori ponosno dodaju i da njihov pristup pruža „analitičku dubinu bez presedana, dešifrujući nutricione navike, sastav obroka i način prerade hrane individue iz bakarnog doba”.


Podrobno ispitivanje (Vikipedija)

Naučnici odavno znaju da je Eci bio punog stomaka kada ga je usmrtila strela, ali je njegov sadržaj doskoro bio potpuna nepoznanica. Autori ovog istraživanja su do podataka o mastima, mesu divljači i žitaricama došli tako što su kvantifikovali drevnu DNK, proteine i druge hemikalije koje se nalaze u Ecijevom stomaku. DNK je ukazala da ostaci masti pripadaju jelenu i kozorogu i da čine oko 50 odsto ukupne nesvarene hrane.

Vrh strele pronađen u njegovom ramenu 2001.
godine dao je istraživačima razlog da
poveruju da je njegova smrt bila nasilna.

Iako se na osnovu jednog obroka ne može u potpunosti pronići u životne navike jedne osobe niti celog društva, autori studije tvrde da njihovo otkriće doprinosi boljem razumevanju ishrane čoveka bakarnog doba. Takođe, oni smatraju da je punomasan obrok Eciju davao neophodnu energiju da preživljava na velikim visinama.

Prethodna istraživanja su pokazala da je Eci u trenutku smrti imao 46 godina, da je najverovatnije bio u dobroj formi, a vrh strele pronađen u njegovom ramenu 2001. godine dao je istraživačima razlog da poveruju da je njegova smrt bila nasilna. Tako se veruje da je iskrvario za svega nekoliko minuta, ali postoje i oni koji smatraju da je dokrajčen udarcem u glavu.

Eci je imao čak 61 tetovažu, a one su označavale bolna mesta. Sa njim su pronađeni i bakarna sekira, strele, bodež i alat za oštrenje strela. Odeća koju je nosio bila je u dosta dobrom stanju – pantalone i kaput od kozje kože, šešir od krzna medveda i cipele od sena i kože jelena. Eci ili „Ledeni”, i svi ovi predmeti nalaze se u Muzeju arheologije Južnog Tirola, koji godišnje privuče oko 300.000 posetilaca iz celog sveta.

(Ivana Nikolić, CPN)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar