MEĐU IZMEĐU

POSTAĆE SUPERNOOVA

98 pregleda
Getty Images

Nova slika koju je napravio Nasin svemirski teleskop James Webb prikazuje masivnu zvezdu u terminalnoj fazi koja će eksplodirati u spektakularnu supernovu. Snimljena je neverovatna slika masivne zvezde udaljene 15.000 svetlosnih godina od Zemlje. To je zvezda Wolf-Rayet 124 (WR 124) koja je počela da odbacuje svoje spoljašnje slojeve pre nego što će eksplodirati. Ona je oko 30 puta masivnija od našeg Sunca. Kada ogromnim zvezdama poput ponestane vodonika za sagorevanje u jezgru, nastaju teži elementi(fuzija) snažni udari energije, oslobađajući nalete vetra brzinom od milion kilometara na sat.

Ti snažni vetrovi skidaju spoljne slojeve zvezde, što rezultira ogromnim oblakom prašine i gasa poput onoga koji se može videti na najnovijoj slici JWST-a. Naučnici su izračunali da je zvezda WR 124 već izgubila masu istovetnu onoj 10 puta većoj od našeg Sunca.Jednom kad takva zvezda ostane bez teških elemenata, dolazi do njene eksplozije. Faza životnog veka masivne zvijezde u kojoj ona stvara teške elemente relativno je kratka i traje najviše nekoliko miliona godina.

Zvezda WR 124 (NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team)

Međutim, prašina koju zvezda proizvodi za to vreme mogla bi biti kosmički važna. Detalji iz posmatranja JWST-a trebalo bi pomoći astronomima da shvate kako se ta prašina ponaša i da li su zrnca prašine dovoljno velika i obilna da prežive nadolazeću supernovu. Naučnici, zapravo, smatraju da u svemiru ima znatno više prašine nego što trenutne najbolje teorije mogu objasniti, s obzirom na to da takva prašina predstavlja osnovne gradivne jedinice svemira. Pomenuti detalji iz posmatranja mogli bi biti važni jer prašina igra važnu ulogu u evoluciji svemira i mogu pomoći u razumevanju odakle dolazi dodatna prašina.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar