MEĐU IZMEĐU

POTAMNIĆE GRENLAND

663 pregleda
Ledeni breg (Vikipedija)

Pojava sve većeg broja tamnih algi na ledenoj ploči na Grenlandu može da dovede do njenog sve bržeg topljenja, upozoravaju naučnici. Povišena temperatura dovela je do pojave algi na površini ledene ploče menjajući time sam izgled Grenlanda. Za razliku od leda, tamne alge apsorbuju sunčeve zrake ubrzavajući proces topljenja.

Naučnici koji su započeli novi petogodišnji istraživački projekat kako bi istražili ovaj trend priznali su da su veoma zabrinuti zbog ovog problema. Ukoliko bi se led na Grenlandu, koji zauzima površinu od 1,7 miliona kilometara kvadratnih, u potpunosti otopio, nivo mora bi se podigao za sedam metara.

Profesor Martin Tranter sa Univerziteta u Bristolu, koji vodi spomenuti projekat, rekao je za Bi-Bi-Si da su ljudi veoma zabrinuti zbog postojanja mogućnosti da će se led u budućnosti topiti sve brže i brže.

Doktor Džo Kuk, glacijalni mikrobiolog sa Univerziteta Šefild, opisao je Grenland kao živi pejzaž. „Ovde je život gotovo nemoguć, ali ako pogledamo okolo i alge i mikrobi žive na površiti tog leda i reprodukuju se menjajući boju ledene ploče. Znamo da su veoma rasprostranjene i veoma mračne i da ubrzavaju topljenje, ali to nije nešto što je ugrađeno u neku od projekcija klimatskih promena i mi to moramo da promenimo”, naveo je Kuk.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar