МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПОТОМЦИ ГРИПА ИЗ 1918.

Shutterstock

Shutterstock

Вирус сезонскг грипа H1N1 могао би да буде директни потомак соја грипе из 1918. који је изазвао пандемију, према резултатима нове студије која баца више светла на еволуцију вируса. У оквиру истраживања, чији су резултати објављени у часопису Nature Cmmunincatios ,научници су проучавали геноме узорака вируса прикупљених у Европи током пандемије 1918. године, која је у свету однела између 50 и 100 милиона живота. Историјски медицински записи упућују на то да је пандемија достигла врхунац у јесен 1918. и да је трајала до зиме 1919. године, пише Independent.

Али научници, међу њима и они из Института Роберт Kох у Немачкој, рекли су да је тек тридесетих година прошлог века потврђено да је реч о болести вирусног порекла. Позивајући се на претходна истраживања, рекли су да је вирус који је проузроковао пандемију вируса грипе А (IAV) подтипа H1N1, назван тако на основу два протеина на површини вируса грипе, хемаглутинина (H) и неураминидазе (N). С обзиром на ретка секвенционирања вируса у том периоду, научници сматрају да је геномска анализа вируса из 1918. била компликована.

У новој студији научници су анализирали 13 узорака плућа различитих појединаца, који се чувају у историјској архиви музеја у Немачкој и Аустрији, а прикупљени су између 1901. и 1931. године. Анализа је укључивала и шест узорака прикупљених 1918. и 1919, а њом су научници успели да секвенционирају два делимична генома прикупљена у Берлину у јуну 1918. и потпуни геном прикупљен у Минхену 1918. године. Закључили су да је геномска разноликост узорака у складу са комбинацијом локалног преноса вируса, као и преноса на велике удаљености.

Упоређивањем генома пре и након врхунца пандемије, научници су установили да постоји варијација у гену нуклеопротеина, који је повезан са отпорношћу на антивирусне одговоре и могао је да омогући прилагођавање вируса на људски организам. Њихови налази заснивају се на анализи молекуларне еволуције вируса и указују на то да би сви геномски сегменти модерног сезонског грипа H1N1 могли директно да потичу од почетног пандемијског соја из 1918. године.

Kажу и да је ново истраживање у супротности с осталим хипотезама које упућују на то да је сезонски вирус настао реасортирањем гена између различитих вируса. С обзиром на то да су узорци вируса још ретки, истраживачи кажу да нова студија указује на значај истраживања историјских архива, а и на увид које оне пружају када су посреди развој и ширење вируса.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар