MEĐU IZMEĐU

POTONULI KONTINENT

907 pregleda
Mauricijus (Vikipedija)

Drevno kopno, koje se nekada nalazilo između Indije i Madagaskara, sada leži na dnu Indijskog okeana. Jedna od pretpostavki kazuje da je utonuo i vezao se za okeansko koru ispod.

Na prve tragove postojanja ukazalo je podmorje s jačim gravitacionim poljem od drugih, što ukazuje na deblju koru. U 2013. godini Luis Ašval sa Univerziteta u Vitvotersrand (Južna Afrika) predložio je da je vulkansko ostrvo Mauricijus (1,35 miliona stanovnika) leži na delu starog, potonulog kontinenta.

Iako je samo osam miliona godina staro (jedna od najmlađih kopnenih masa), neki kristali cirkona na plažama dosežu gotovo dve milijarde godina! Vulkanske erupcije su ih, možda, izbacile iz drevnih stena ispod.

Do pre 85 miliona godina
to je bio mali kontinent –
oko četvrtina Madagaskara –
između Indije i Madagaskara.

U međuvremenu je dotični naučnik otkrio kristale stare do tri milijarde godina. Kroz detaljnu analizu on je rekonstruisao geološku istoriju izgubljenog kontinenta, koji je nazvao Mauricija. Do pre oko 85 miliona godina to je bio mali kontinent – otprilike četvrtina Madagaskara – smešten između Indije i Madagaskara, koji su nekad bili mnogo bliži nego što su danas. Zatim su počeli međusobno da se udaljavaju, zbog čega se Mauricija rastegla i raspala.

To podseća na plastelin: kada se rastežu kontinenti postaju tanji i rastoče se, tako su tanki komadi potonuli na okeansko dno. Ima dokaza da još neka vulkanska ostrva u Indijskom okeanu počivaju na ostacima Mauricije.

Ali nova studija nagovešćuje da je mala cepka, možda, zaostala od iskonskog superkontinenta Gondvane koji se podelio na Afriku, Indiju, Australiju i Antarktik pre više od 200 miliona godina.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar