ЕКОСОФИЈА

ПОТОП У САД, У ЕУ ХЛАДНО

Pixabay

Слабљење Голфске струје, „транспортне траке” која доноси топлу воду са Екватора, могло довести до екстремних временских услова у Европи и САД као што су последњих недеља.

Kретање воде у Атлантском океану које ствара Голфску струју и у Европу доноси топло и благо време, најслабије је за дуже од једног миленијума, а по новим подацима вероватни узрок је климатски слом”, пише британски лист Гардијан”. Даље слабљење циркулације воде које се назива „Северноатлантска меридијанска обртна струја” (Atlantic Meridional Overturning Circulation – AMOC) могло би изазвати више олуја у Великој Британији, а широм Европе оштрије зиме и учесталије таласе врелине и суше.

Ослабљена Голфска струја би подигла ниво воде на атлантској обали САД, с катастрофалним последицама.

Научници предвиђају да би, ако се глобално загревање настави, AMOC могао ослабити за још око 34-45 одсто до краја овог века, што би било близу „тачке преокрета” – када би метеоролошки систем могао постати неповратно нестабилан. Тиме ослабљена Голфска струја би подигла ниво воде на атлантској обали САД, с потенцијално катастрофалним последицама. Штефан Рамсторф, из Потсдамског института за истраживање утицаја климе, коаутор студије објављене у четвртак у часопису Nature Geoscience, рекао је за „Гардијан” да ће слабљење AMOC-а повећати и учесталост и јачину олуја које погађају Велику Британију и донети више врелих таласа у Европу. Рекао је да је циркулација у Атлантику већ успорена за око 15 одсто и да се виде последице.

„За 20 до 30 година вероватно ће морске струје још ослабити, што ће неизбежно утицати на време, па би тада било више олуја и врућине у Европи и пораста нивоа мора на источној обали САД”, рекао је он. Рамсторф и научници са Универзитета Мејнут у Ирској и Универзитетског колеџа у Лондону закључили су да је то слабљење, које је сада видљиво, толико велико да га није било у бар последњих 1.000 година. То су утврдили проучавањем седимената, гренландских „ледених језгара” и другог материјала који посредно показује какво је некада било време.

Нова студија је открила да ће вероватно до тада протећи деценије, али ће се то десити пре ако се наставе високе емисије загађујућих гасова који изазивају загревање.

AMOC, један од највећих система циркулације воде у океанима, преноси топлу површинску воду из Мексичког залива према северном Атлантику, где се вода хлади и постаје сланија, и северно од Исланда тоне ка дну океана, што заузврат повлачи још топле воде из Kариба. Ту циркулацију прате ветрови који помажу да у Великој Британији и другде у Западној Европи време буде благо и влажно.

Научници већ дуго предвиђају слабљење AMOC-а као резултат глобалног загревања и изразили су забринутост да би тај систем могао и да се потпуно заустави. Нова студија је открила да ће вероватно до тада протећи деценије, али ће се то десити пре ако се наставе високе емисије загађујућих гасова који изазивају загревање атмосфере. Рамсторф је рекао да су „последице толико велике, да би чак и свега 10 одсто вероватноће да се то деси, био неприхватљиво велики ризик”.

Иако су истраживања 2018. године већ указала на слабљење AMOC-а, у новом раду о томе, у часопису Nature Geoscience, каже се да то што је та промена без преседана током последњег миленијума, јасно показује да су криви људски поступци. Научници су раније рекли да би слабљење Голфске струје могло довести до јаких ледених зима у Западној Европи и драстичних промена широм обала Атлантика, а AMOC је велики део Голфске струје, описан као „транспортна трака” која доноси топлу воду са Екватора.

Та струја се се и раније заустављала, на пример на крају последњег леденог доба што указује колико је драстична и ретка сада регистрована промена. Последњих година све више температуре у области Северног пола пореметиле су поларне ветрове, што у неким случајевима помаже да се хладно време прошири много јужније, а у другим да на северу буде још топлије. Последица су екстремни временски услови у Европи и САД као што су последњих недеља.

Слично томе, Голфска струја је поремећена и топљењем арктичког леда, јер велика количина хладне воде на југу Гренланда нарушава ток AMOC-а што ће такође доносити све екстремније време како се клима буде загревала. Уз очекиване чешће и јаче непогоде на обалама Атлантика, слабљење AMOC-а може жестоко угрозити и популацију риба и сав други живот у океанима, закључује „Гардијан”.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар