MEĐU IZMEĐU

POTRAGA ZA „KOSMIČKIM GENOM”

333 pregleda
Skot (levo) i Mark Keli (NASA)

Prošlog marta astronaut Skot Keli vratio se na Zemlju nakon gotovo godinu dana provedenih u kosmosu. Za tih 340 dana dok je boravio u Međunarodnoj svemirski stanici (ISS), naučnici su posmatrali njegovog brata Marka. Istovetni blizanci bili su predmet studije (Tvins study) koju je sprovela NASA.

Istraživači su, naime, proučavali učinak svemirskih putovanja na ljudsko telo. Skot i Mark ima istu DNK, i to je bila retka prilika da izbliza prate promene u genima. Odranije je poznato da boravak u bestežinskim uslovima posle šest meseci i kraće može imati negativne posledice na ljudsko telo, kao što su istezanje kičme, smanjenje mišićne mase ili poremećaj sna.

Ali dugotrajno izlaganje manje je poznato. Rezultati su prvi put objavljeni krajem januara i koristiće za pripremu budućih dugotrajnih svemirskih putovanja. Biološke uzorci uzeti su od svakog blizanca pre, za vreme i posle okončanja poduhvata. Podaci se još pročešljavaju, jer ih ima mnogo i osetljivi su (pojedine blizanci mogu da požele da zadrže za sebe).

Prema časopisu „Priroda” (Nature), neki od najinteresantnijih nalaza do sada jesu:

  • Skotove telomere su se izdužile, a zatim vratile na normalnu veličinu. „To je upravo suprotno od onoga što smo mislili”, rekla je Suzan Bejli, radijacioni biolog sa Državnog univerziteta Kolorado u Fort Kolinsu. Kraće telomere su, inače, povezane sa starenjem. Naučnici i dalje proučavaju šta to znači, ali moglo bi se dovesti u vezu s više vežbanja i unošenja manje kalorija u kosmosu, prema navodima NASA.
  • Skotov nivo metilacije je opao. Nivo metilacije je proces koji može da promeni aktivnost dela DNK bez menjanja redosleda u njenom odsečku (sekvenca). U toku leta smanjen mu je broj belih krvnih zrnaca, a kod Marka se na polovini praćenja povećao. „Ovi rezultati mogu ukazati da su geni osetljiviji na promenu okoline, bilo na Zemlji ili u kosmosu”, saopštava NASA.
  • Blizanci su bili domaćini različitim crevnim bakterijama koje potpomažu varenje. Ovo je verovatno posledica različite ishrane i okoline, piše NASA.
  • Naučnici traže ono što zovu „kosmički gen”. Razvrstavanjem (sekvenciranje) RNK u belim krvnim zrncima blizanaca, naučnici su otkrili da se više od 200.000 molekula drugačije ispoljilo (eskpresija). To je normalno za blizanci koji imaju jedinstvene mutacije u svom genomu, ali istraživači traže bliže da vidi da li se „kosmički” mogao aktivirati kod Skota dok je boravio u kosmosu, priznaje NASA.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar