TESLIANUM

POTRAGA ZA NACRTIMA

908 pregleda

Unuk Nikole Tesle Vilijam Terbo nije našao kopije u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

EKSKLUZIVNA ISPOVEST VILIJAMA TERBA

(treći od tri nastavka)

Hoće li ova pisma da završe u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu?

– Teško mi je da odgovorim potvrdno, jer ne verujem da će tamo otići. Postaraću se da Muzej dobije izvanredne kopije kada završim svoje istraživanje i pripremim papire zadovoljavajuće razumljivosti. (Već sam dostavio Muzeju kopije nekih pisama koja čuvam u svom kompjuteru).

Jedan od ciljeva mojeg putovanja u Srbiju i Beograd septembra 2004. bio je da nastavim proučavanje pisama. Pretpostavio sam da ću naći kopije Adamsovih pisama Tesli koja su proizvela odgovore što ih imam. Čak sam verovao da Muzej, možda, ima neke nacrte koje pravio Tesla pre nego što je napisao svako pismo Adamsu. (Tesla je čuvao nacrte dužih telegrama i nekih pisama koja je slao mom ocu kada su bila složenija ili tehničke prirode).

Zamislite moje razočarenje kada sam otkrio da u Muzeju, čak, nemaju ni poseban dosije sa imenom Evdarda Dina Adamsa, najodgovornijeg čoveka za izgradnju hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima, po kome je prvobitno nazvana! Najstarija dokumenta u Muzeju o projektu na Nijagaranim vodopadima potiču iz 1897, godinu dana nakon što je postrojenje pušteno u pogon.

Teslin spomenik na Nijagari (Vikipedija)

Nisam bio iznenađen što nema nacrta za pisma iz 1893. (u Muzeju objašnjavaju da je požar 1894. u njegovoj kancelariji i laboratoriji uništio svu dokumentaciju iz tog razdoblja). Pošto su pisma pisana na hotelskom papiru, nadao sam se da se ona čuvaju među njegovom ličnom imovinom. Da sam došao do bilo kojeg od ovih izvora, to bi me spasilo teškoća u odgonetanju nerazgovetnih delova Teslinog rukopisa.

Da li ste pisma pokazali nekom stručnjaku za naučnu ekspertizu?

– Imam neophodne istorijske i tehničke mogućnosti u ovom trenutku da nastavim svoja istraživanja. Potrebno je istražiti dve oblasti. Prvo, da li postoji još neki izvor Adamsovih pisama napisanih Tesli?  Drugo, da li je Tesla svoje odgovore Adamsu usaglasio sa Džordžom Vestinghausom ili njegovim inženjerima ili ih je pisao nezavisno i po sopstvenom nahođenju? Istražio sam većinu mesta gde bi, možda, mogla da se nalaze Adamsova pisma i nisam pronašao ništa što obećava. Planiram da posetim korporaciju „Vestingaus” i Muzej Džordža Vestinghausa u Pistburgu da bih ustanovio da li postoji odgovarajuća prepiska od 1892. do 1894. godine. Po mom mišljenju, Tesla je postupao potpuno samostalno i nezavisno u prepisci sa Adamsom. Na to ukazuju lično obraćanje i pisanje rukom.

Kakvih novosti ima u Teslinom memorijalnom društvu?

– Na dnu svakog dokumenta Teslinog društva zapisani su njegovi ciljevi. Zadovoljni smo što oživljavamo znanje o Tesli, njegovim dostugnućima i zamislima stanovništu Severne Amerike i Evrope koje nije tehnički potkovano, što je najznačajniji doprinos 25-godišnjih napora. Kao izvršni sekretar, usredsredio sam se na medije znajući da pozitivno pominjanje Teslinog imena u programima nacionalne televizije ili novina može da izazove veće interesovanje za njega nego svi govori koje bismo održali ja i moje kolege do kraja života. Kao poseban dodatak poslao sam vam podatke o skorašnjim dokumentarcima na videju (uključujući „Bitku struja”, prikazanu oktobra prošle godine u Nemačkoj, Francuskoj i SAD), upravo objavljene knjige i dopune o statusu Teslinog Vordenklif tornja na Lon Ajlendu u Njujorku.

Stanko Stojiljković

(Politika, 22.2.2005)

Najbliži rođak

Milutin i Đuka (Georgina) Tesla imali su petoro dece: dva sina, Dana i Nikolu i tri ćerke, Milku, Angelinu i Maricu. Vilijam Terbo je sin Nikole Trbojevića i unuk Angeline Tesle, čije je udato prezime Trbojević (otuda i amerikanizovano prezime Terbo). Dakle, on je najbliži živi rođak Nikole Tesle.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar