MEĐU IZMEĐU

POVRATAK „GALAKSIJE”

483 pregleda

Početkom osamdesetih, kada su svetom računara vladala imena poput komodora” i sinklera”, pronalazač, pisac i novinar Voja Antonić je na tržište tadašnje Jugoslavije plasirao računar galaksija”.

Ovaj 8-bitni uradi sam” uređaj delio je procesor sa modelom Sinclair ZX80, a prodavao se od 1984. godine putem istoimenog časopisa za popularizaciju nauke, i to u delovima, pa je bilo potrebno da ga sklopite sami ako želite da ga koristite. Sve u svemu, ovo je bio prvi lični računar proizveden na području Jugoslavije.Jedan od legendarnih primeraka tehnološke istorije sa ovih prostora sada će biti oživljen pomoću crowdfundinga. Naime, ove nedelje je uspešno okončana kampanja na platformi Crowd Supply, gde je Antonić sa timom entuzijasta prikupio 17.000 dolara za novu proizvodnju „galaksije”u minimalno osveženoj verziji.


(Facebook)

I dalje će ovaj rudimentarni računar biti zasnovan na istom procesoru i memoriji, a jedino će tasteri i njihovi prekidači biti u modernijoj izradi. Naime, kažu da je danas nemoguće nabaviti izvorne prekidače i tastere, prenosi portal Bug. Kupci koji su izdvojili 299 dolara, dobiće celu retro galaksiju” u delovima koje će morati svojeručno da sklope i zaleme. Nakon toga, imaće potpuno funkcionalan računar iz osamdesetih, sa ugrađenim BASIC-om, pa će odmah moći da ga priključe na TV ili monitor.Osim što će ponovo da proizvode galaksiju”, u planu je i da Antonić i ekipa snime dokumentarni film na ovu temu. Većinu materijala su pripremili, ali moraju još da snime nekoliko intervjua sa glavnim akterima širom bivše Jugoslavije. Snimanje će se odvijati u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Specifikacije galaksije”:

Procesor: Z80A na 3,072 MHz;

ROM: 4-8 KB;

RAM: 2-6 KB (najviše 54 KB);

Ugrađeni jezik: BASIC;

Ekran: 16 redova po 32 znaka, 48×64 tačaka, crno/beli;

Zvuk: nema

Potrošnja el. energije: 5 W

Priključci: monitor, TV, kasetofon, 44-pinski priključak za proširenja.

Kratak uvod u dokumentarni film pogledajte OVDE.

 

(Izvor B92)

O autoru

administrator

3 komentara

  • Kao u vremeplovu (ili „Vremeplovu“), jedinstveni Voja Antonić vratio nas je u svoju i našu mladost. Od srca mu čestitam i predlažem da mu sadašnja Galaksija, kao što prethodna koju je nasledila, u svakom pogledu pomogne.

  • I have ordered one of these diy kits, but no answer from seller regarding shipping… Is it a scam?

Ostavite komentar