MEĐU IZMEĐU

POVRATAK TUBERKULOZE

381 pregleda
Wikipedia

Korona više nije najveći zarazni ubica ljudi.

Nakon više od dve godine ogromnih napora vlada širom sveta, kovid više nije najveći globalni infektivni ubica. Sada je ponovo na neslavnom tronu tuberkuloza, što samo pokazuje da čovečanstvo ne ulaže dovoljno napora u borbu protiv ove bolesti, upozoravaju stručnjaci.Predsednik neprofitne organizacije „TB alijansa” Mel Spigelman pohvalio je velike napore i napredak u borbi protiv pandemije kovida, uvođenje brojnih mera i razvoj efikasnih vakcina, testiranja i tretmana.

Nažalost, delić takvih napora se ulaže u borbu protiv tuberkuloze, ističe Spigelman. Tuberkuloza je pre pojave kovida, decenijama bila najveći infektivni ubica sa oko 1,5 žrtava godišnje širom sveta. „Sa zauzdavanjem pandemije i postepenim opadanjem broja žrtava od kovida, tuberkuloza je preuzela svoju dubioznu titulu”, naveo je Spigelman.

„TB alijansa”, koja radi na razvoju i dopremanju što efikasnijih i jeftinijih lekova protiv tuberkuloze, naglašava činjenicu da dnevno od tuberkuloze umire 4.109 ljudi širom sveta. U poređenju s novijim brojkama, od kovida-19 prethodnog meseca u svetu je dnevno umiralo 1.449 ljudi, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar