MEĐU IZMEĐU

POVRATAK U MLADOST

501 pregleda
Ćelijsko odmlađivanje (Piksabej)

Naučnici su otkrili kako da zaustave starenje u ljudskim ćelijama. Prodor je učinjen u Metodističkom istraživačkom institutu u Hjustonu (SAD), prenosi ruski „Sputnjik”. Istraživanje je sprovedeno na deci oboleloj od smrtonosnog naslednog obolenja progerija, koje uzrokuje brzo starenje i prerano umiranje, a objavljeno u „Časopisu Američkog koledža za kardiologiju”.

Posebno su proučili telomere – strukture na kraju hromozoma – koje skraćuju a godinama. Ćelijama su ubrizgali ribonukleinsku kiselinu da stvaraju protein koji produžuje telomere. Ogled je pokazao da produžavanje telomera efikasno zaustavlja starenje u izolovanim ćelijskim uzorcima.

Mnogo činilaca izaziva starenje, a jedan od njih je DNK. Vršci hromozoma, telomere, predstavljaju svojevrsne „vremenske čuvare” ćelije. Kada se ćelije dele ili su podvrgnute fizičkom ili emocionalnom stresu, one se mogu skratiti. Zato u određenom trenutku hromozom više ne može da obavlja svoju ulogu.

Deca pogođena bolešću u 13, 14. ili 15. godini imala su tela osamdesetogodišnjaka. Sa svim znacima starenja: oslabelo telo, kosti i mišići, a koža smežurana. Krvni sudovi i arterije su, takođe, ubrzano ostareli, izazivajući srčane napade i moždane udare. Ukoliko ni se zaustavilo skraćivanje telomera, starenje bi se moglo preokrenuti ili usporiti.

Ćelije tretirane ribonukleinskom kiselinom su se preobratile, a telomere su im se produžile, zbog čega su mogle ponovo da se dele i umnožavaju.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar