МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРАПРЕДАК СВИХ ЉУДИ

Wikipedia

Wikipedia

Истраживачи са Оксфорда тврде да су открили одакле потиче заједнички предак свих људи на свету. Kомбинујући модерне и древне податке о људским геномима из осам различитих база података, они су мапирали генетске односе између људи и креирали највеће породично стабло икада.

„У основи, реконструирали смо геноме наших предака и користили их како бисмо приказали огромне мреже односа међу људима. Тако смо проценили где су наши преци првотно живели – у афричком Судану”, изјавио је главни аутор истраживања доктор Ентони Вилдер Вонс за Ројтерс. Додао је како су ти преци живели пре више од милион година, што значи да су били много старији од тренутних процена за хомо сапиенса, за којег је познато да је живео пре око 250.000 година. Kомадићи нашег генома наслеђени су од појединаца које данас не бисмо препознали као модерне људе”, рекао је доктор Вонс.

За ово је истраживање коришћено је 3.609 појединачних секвенци генома из 215 популација и узорака. Kористећи нову методу за прикупљање података, алгоритми су наводно предвидели где су заједнички преци смештени у еволуцијским стаблима. Резултати су приказали мрежу од готово 27 милиона предака.

(Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар