MEĐU IZMEĐU

PRASTARA ŽABA KAO NOKAT

326 pregleda

Ova stvorenja koja su delila praistorijski krajolik sa dinosaurusima, identifikovana su na osnovu fosilnih ostataka veličine nokta.

Ostaci jedne od najstarijih žaba otkriveni su na paleontološkom nalazištu u mestu Činl u američkoj državi Arizoni. Ova stvorenja koja su delila praistorijski krajolik sa dinosaurusima, identifikovana su na osnovu fosilnih ostataka veličine nokta.Paleontolozi smatraju da su kosti ove još uvek neimenovane vrste koja je živela pre oko 216 miliona godina, ostaci najstarije žabe ikada pronađene u Severnoj Americi.

Majušni ostaci kuka pronađeni su pored ogromnih, krokodilskih fitosaurusa i nekih ranih vrsta dinosaurusa, kako je objavljeno u časopsisu „Bajolodži leters” (Biologi Letters), a prenosi „Indipendent”.Paleontolog, dr Mišel Stoker, asistent na Visokoj školi tehničkih nauka u Virdžiniji, navodi da ovo otkriće dokazuje da u periodu trijasa nisu živele samo ogromne zveri.

„Žaba iz Činle je bila veličine ljudskog nokta”, dodala je doktorka Stoker i naglasila da će se naučnici sada usredsrediti na potragu za manjim oblicima života iz tog perioda.„Razvoj novih metoda u rekonstrukciji kostura malih kičmenjaka omogućio je ovo uzbudljivo otkriće”, smatra student doktorskih studija Ben Kligman, član istraživačkog tima.

Inače, najstariji ostaci ovih kičmenjaka ikada otkriveni, pronađeni su u stenama Madagaskara i Poljske, a datiraju od pre oko 250 miliona godina.Primerak koji je pronašla dr Stoker i njen tim u Arizoni najsličniji je današnjim žabama od svih do sada pronađnjnih fosila, ali se ipak ne može smatrati direktnim pretkom vodozemaca koji danas postoje.

Naučnici će nastaviti da istražuju ovaj lokalitet u nadi da će uspeti da pronađu ostatke lobanje i drugih delova tela koji će im omogućiti da sakupe što više podataka o žabi iz Činle.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar