MEĐU IZMEĐU

PRAVDOLJUBIVE ŽIVOTINJE

1.197 pregleda
Poštene vrane (Britanika)

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Anglija Raskin (Velika Britanija), pod vođstvom biologa Klaudije Vašer, pokazalo je da čovek nije jedini sa smislom za poštenje.

Sećate se malenog pileta Kalimera koje je u crtaću neprekidno ponavljalo: „To je nepravda, to je nepravda!” Poslužilo je da na zanimljiv i zabavan način dočara ljudske osobine. Za čoveka smo oduvek znali da je obdaren – u većoj ili manjoj meri – osećajem poštenja. Čim mu nešto nije po volji, ni časa ne časi da kaže da je to nepravedno.

Čovek se odlikuju osećajem za poštenje, što s tačke gledišta evolucije znači da je to način za postizanje lične koristi: pomaže onima koji su mu pomogli. Da li ga osećaj za poštenje razlikuje od drugih životinja?

Osim smeđih kapucina,
nepravdu prepoznaju i
drugi primati, poput
šimpanzi i makakija.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Anglija Raskin (Velika Britanija), pod vođstvom biologa Klaudije Vašer, pokazalo je da čovek nije jedini sa smislom za poštenje, što je potvrđeno u ogledima: jedna je valjano nagrađena za obavljeni zadatak, drugoj je sledila utešna nagrada. I to je provereno na majmunima smeđim kapucinima i na pticama iz porodice vrana.

Kapucini su morali da vrate žeton istraživaču da bi bili nagrađeni. Jedan je u zamenu dobio krastavac, a druga zrno grožđa koje je poželjnija nagrada. Onaj s krastavacem je počeo da se buni, bacajući povrće istraživaču. Osim toga, kada je jedan naporno radio za nagradu, a drugom je ista poklonjena, majmun koji se trudio prestao je da učestvuje u opitu.

Majka i mladunče kapucina (Vikipedija)

Majka i mladunče kapucina (Vikipedija)

Nepravdu prepoznaju i drugi primati, poput šimpanzi i makakija, ali i pojedini veoma društveni sisari kao što su psi i pacovi.

Isti su rezultati i u testiranju s ptica iz porodice vrana koje su, inače, poznate po svojoj društvenosti. Nagrada je bila sir (vole) i zrno grožđa (ne vole). U jednom ogledu su ptice dobile istu nagradu u zamenu za žeton koji su donosile istraživaču, a u drugom je jedna dobila sir, a druga grožđe. Osim toga, proverena je reakcija na uloženi trud – jedna je morala zaraditi nagradu, drugoj je ona poklonjena.

Ptice prema kojima istraživači nisu bili pošteni nisu prihvatile utešnu nagradu, a one koje su nagradu morale zaraditi prestale su da sarađuju kada su videle da je druge dobijaju bez uloženog truda.

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

Ostavite komentar