MEĐU IZMEĐU

PRE NEGO ŠTO SAT ZAZVONI

307 pregleda

Otvorili ste oči, a do alarma ima još tri minuta – nedovoljno da se vratite spavanju, ali sasvim dovoljno da imate utisak da ste izgubili dragoceni san.

Zašto to činimo? Da li se bojimo da ćemo zakasniti na posao, pa je telo u panici i pre nego što smo se probudili, ili jednostavno ne volimo taj zvuk alarma, piše IFLScience.Unutarnji telesni sat, takozvani cirkadijalni ritam, upravlja vašim ciklusima sna i budnosti. On je poput velikog sata koji u pozadini kontroliše vaš krvni pritisak, telesnu temperaturu i osećaj kako spavate i koliko ste svesni.

Spoljašnjii faktori mogu da utiču na vaš cirkadijalni ritam. Kada pada mrak oči šalju signal hipotalamusu, delu mozga koji upravlja nivoom energije i pomaže održavanje cirkadijalnog ritma, da bi trebalo da se osećate umorno.Mozak odgovara i šalje u telu signal da otpusti melatonin zbog kog osećate umor. Ali ako je vaš cirkadijalni ritam prilagođen vašim sklonostima i noćne ste ptica, razlikovaćete se od ranoranioca. Sve dok dovoljno spavate i odmarate se nećete primetiti probleme sa cirkadijalnim ritmom.

Vaš telesni sat ima svoju rutinu. Ako svake večeri u isto doba idete na spavanje, telo se navikava na količinu sna koju imate i koja vam je potrebna i zna kada treba da se probudi ujutru.Vaš ritam spavanja donekle reguliše protein PER, a njegovi nivoi opadaju i rastu tokom dana. Kada su nivou u padu tokom noći, usporava se rad srca, pada krvni pritisak i razmišljanje vam je otežano, a vi ste umorni.

Ako imate uvek istu rutinu spavanja i svakog jutra se budite u isto vreme, telo će tada početi da otpušta PER protein koji će podići pritisak i telesnu temperaturu i oslobodiće hormon kortizol koji upravlja stresom.To će se sve dogoditi oko pola sata pre nego što se probudite i tako vam olakšati ulazak u novi dan.U osnovi, vaše telo ne voli zvuk alarma i ne želi da ga on probudi iz sna. Radije će do budnosti stići svojim ritmom. To znači da dobro istrenirano telo zna kada treba da se probudi. Ali to može da bude povezano i sa osećajem panike da ste se uspavali i niste čuli alarm. Ali ako ste ugasili alarm i nastavili da spavate, imajte na umu da sav taj posao koji je telo uložilo da vam olakša prelaz iz stanja sna u stanje budnosti može da bude uzaludan. Mešaju se hormoni koji vam pomažu da zaspite sa onima koji vas bude i osećaćete se još gore.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar