MEĐU IZMEĐU

PREDENJE NA AUTOPILOTU

372 pregleda
Ilustracija

Naučnici se dugo pitaju kako mačke predu ili prepoznatljivo umirujuće brundaju, jer zvuke niske frekvencije obično ispuštaju veće životinje s dužim glasnicama.Novo istraživanje bioakustičara Kristijana Herbsta sa Univerziteta Beč (Austrija) i kolega iz inostranstva dovodi u pitanje rasprostranjeno uverenje da predenje uzrokuju kontrakcije mišića. Umesto toga, smatraju da je to pasivno aerodinamičko ponašanje koje se automatski nastavlja nakon što mozak pošalje početni signal. Drugim rečima, izgleda da vaš ljubimac prede na svojevrsnom autopilotu.

Takozvani jastučići za predenje omogućuju mačićima da predu, iako su im glasne žice jako kratke koristeći mehanizme koji obično generišu vokalizaciju više frekvencije poput mjaukanja. Vlakna kolagena i elastina u vezivnom tkivu glasnica raspoređena su u strukture koje prigušuju visoke frekvencije njihovih zvukova. Naučnici su ranije kod domaćih mačaka otkrili ove strukture, prečnika do 4 milimetra, ali do sada nije istražena njihova uloga pri predenju. Stoga su Herbst i kolege uklonili grkljane, u kojima se nalaze glasnice, sa osam preminulih mačaka. Zatim su glasne žice stisnuli jednu uz drugu i kroz njih pustili topao, vlažan vazduh.

Kao iz nekog filma strave i užasa, svih osam grkljana je, bez ikakvih mišićnih kontrakcija ili neuronskih nadržaja, proizvelo zvuk predenja na frekvencijama u rasponu predenja domaće mačke (između 25 i 30 herca), piše Science Alert.Ovo otkriće pokazuje da za predenje nije potrebna kontrakcija mišića i da su za to dovoljne strukture vezivnog tkiva. Naravno, da bi se to definitivno potvrdilo, mora se analizirati proces na živim mačkama – što je malo teže. Iako naši podaci ne odbacuju u potpunosti hipotezu o mišićnoj kontrakciji, oni pokazuju da mačji grkljan može lako proizvoditi zvuke predenja s osnovnim frekvencijama od 25 do 30 herca bez neuralnog podražaja ili mišićne kontrakcije”, navode naučnici.

Ali razlog zašto mačke predu i dalje ostaje tajna. Neke pretpostavke sugeririšu da predenje ukazuje na zadovoljstvo i podstiče interakciju s vlasnicima. Studije, takođe, ukazuju na to da bi predenje moglo biti svojevrstan mehanizam lečenja. Istraživanje Domestic cat larynges can produce purring frequencies without neural inputobjavljeno je u časopisu Current Biology. 

(Ilustracija Shutterstock)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar