MEĐU IZMEĐU

PREDLAŽE NOBELOVCE

230 pregleda

Genetičar Stojković biće deo grupe koja kandiduje naučnike za Nobelovu nagradu.

 Leskovčanin Miodrag Stojković, jedan od najpriznatijih srpskih genetičara, biće deo grupe koja će kandidovati naučnike za Nobelovu nagradu u oblasti medicine, preneo je portal Južne vesti. Poziv je Stojkoviću stigao od Nobelove skupštine Karolinska unverziteta, a kako je napisao na svom Tviter nalogu, čast mu je da ponovo učestvuje u radu grupe koja će kandidovati naučnike.

„Velika je čast i ove godine biti deo naučne populacije koja predlaže kandidate za Nobelovu nagradu iz oblasti medicine/fiziologije. Nauka pokreće ljude, ljudi pokreću nauku. Apsolutno”, napisao je Stojković.Miodrag Stojković jedan je od najpriznatijih srpskih genetičara.

Diplomirao je na Veterinarskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao 1996. godine na Veterinarskom fakultetu u Minhenu u oblasti embriologije i biotehnologije. Stojković je Srbiju napustio u avgustu prošle godine, a trenutno radi na Harvard univerzitetu na koji je otišao jer je, kako je kazao, „gladan nauke i komunikacije sa ljudima koji ga neće popreko gledati jer navija za druge”.

Jedan je od prvih naučnika u Evropi koji zajedno sa prof. Ekhardom Volfom i dr Valerijem Zaharčenkom počinje intenzivno da se bavi kloniranjem domaćih životinja. Osnivač je specijalne bolnice za lečenje steriliteta Spebo u Leskovcu.

(Izvor Beta)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar