ARGUSOV POGLED

PREDSEDNIK NE OBMANJUJE

574 pregleda

Reagovanje na tekst „Da li predsednika neko obmanjuje”, „Politika” 19. 5. 2021.


Dr Miladin Kovačević

Gospodin Nebojša Katić nastoji da stvori lažnu sliku o nekakvom „obmanjivanju predsednika jeftinim trikovima” u pogledu realne stope rasta BDP-a. Prema gospodinu Katiću nekakvi ekonomski savetnici „namerno podmeću pogrešne podatke predsedniku kako bi ga diskreditovali” i „istrajavaju na metodu obračuna rasta koji predsednik promoviše”. Zaista je komično kako kritičari zamišljaju stvarnost i rad predsednika, kao da on ne zna razliku između nominalnog i realnog rasta i kao da među stručnim timovima predsednika, uključujući i Ministarstvo finansija, Narodnu banku Srbije i Republički zavod za statistiku, nema nikog da ukaže predsedniku da je u „zabludi”.

Ne znamo o kakvom „istrajavanju na metodu obračuna rasta” gospodin Katić govori. Podaci o BDP-u koje koristi predsednik su proizvod obračuna RZS-a koji primenjuje međunarodno utvrđene metode i izvore podataka. Naravno, nije reč o bilo kakvom obmanjivanju i zabludi, osim zablude gospodina Katića. Predsednik ima uvid ne samo u nominalne stope rasta BDP-a i drugih najvažnijih makroekonomskih agregata već i realne, deflacionirane vrednosti koje takođe potvrđuju ono što je predsednik implicitno rekao, a što gospodin Katić nastoji da dezavuiše i time indirektno diskredituje predsednika.

A to je – kontinuirani, a u poslednjim godinama i značajno ubrzan i do sada nezabeležen, realan privredni rast Srbije u periodu od 2012. do 2020. godine u svim realnim aspektima – fizičkom obimu proizvodnje industrije, uslugama, izvozu, zaposlenosti, investicijama u kapitalna dobra, stranim direktnim investicijama itd.

Predsednik je svesno i ekonomski i statistički sasvim legitimno uporedio iznose BDP-a u evrima u periodu 2012-2020. kao jedan od pokazatelja ne samo nominalnog, već i realnog rasta. Predsednik je ilustrativno upotrebio podatak o BDP-u izražen u evrima kako bi javnost lakše sagledala nesporan napredak srpske privrede i rast zarada tj. dohodaka koji sačinjavaju BDP. Dakle, gospodin Katić želi da imputira predsedniku da govori o realnom rastu, iako on nijednog momenta nije koristio termin „realan rast” u smislu deflacioniranih vrednosti u dinarima,  niti je obmanjivao sebe niti javnost netačnim podacima.

BDP po stanovniku je porastao sa oko 4.600 evra na 6.700 evra u periodu od 2012-2020, dakle za oko 2.100 evra ili oko 43 odsto (i približiće se 50 odsto nakon 2021) što je činjenica, ne obmana ili laž. U uslovima stabilnog deviznog kursa (što je samo po sebi pokazatelj zdravlja srpske ekonomije) koji je u 2012. iznosio oko 113 RSD, a 2020. oko 118 RSD (dakle uz blago povećanje), rast BDP-a u evrima na jednostavan i slikovit način prikazuje građanima (ne samo „stručnjacima” poput g. Katića) realan rast srpske ekonomije kao kupovne moći i zarada što je činjenica koju samo zlonamernici mogu i žele da negiraju.

Gospodin Katić, večiti zagovornik depresijacije i kritičar deviznog kursa, po njemu nerealnog bez obzira na već dugotrajnu ravnotežu između ponude i tražnje deviznog novca, lamentuje što je argumentovana ekonomska rasprava odavno blokirana i samo se „simulira”. Upravo njegova „lekcija” o razlici između nominalnog i realnog BDP-a, koja predsedniku nije bila potrebna, predstavlja primer takve jedne isforsirane i simulirane rasprave koja nema ništa drugo za cilj već da diskredituje predsednika i realan napredak srpske privrede koji svi priznaju osim naših „nezavisnih” analitičara.

Umesto da konkretnim ekonomsko-političkim predlozima i inicijativama ovaj rast podrže, njihova jedina svrha i cilj jeste da svaki uspeh i napredak Srbije minimiziraju, relativizuju i „deflacioniraju”. Međutim napredak Srbije i njeno jačanje, i to je suština problema gospodina Katića, čini da je značaj i uloga pomenutih stručnjaka nepovratno „devalvirana” i budućnost kao i istorija teško da će moći da ih „aprecira”.

(Izvor Politika)

(Fotografija autora Direktno)

O autoru

administrator

2 komentara

    • Dragi Slavko, ako si mislio na list Politika iz koje s vremena na vreme preuzimamo eseje, ničeg novog pod kapom nebeskom. Ukoliko si pod tim nazivom podrazumevao pradavnu ljudsku veštinu, Galaksija je u velikom luku zaobilazi. Ali ekonomija je naučna disciplina, a koplja su ukrstili poznati analitičar i poznati naučnik. Viđenje obojice zavređuje pažnju najmanje iz jednog razloga: građani ove zemlje treba da imaju nadohvat vlastitog razuma što pouzdanije podatke i mišljenja. Svako dobro, Stanko Stojiljković

Ostavite komentar