MEĐU IZMEĐU

PREDVIĐA SKLOP PROTEINA

220 pregleda
Shutterstock

Određivanje trodimenzionalne strukture proteina nekada je trajalo mnogo meseci ili godina, a sada su dovoljne sekunde.

Započeta je nova era bioloških istraživanja, sa veštačkom inteligencijom (AI) koja predviđa trodimenzionalni oblik skoro svakog proteina poznatog nauci, i to samo godinu dana nakon prvog objavljivanja podataka.Zahvaljujući AlphaFoldalatu koji je razvila kompanija za veštačku inteligenciju u vlasništvu DeepMind-a, više od 200 miliona proteinskih struktura je sada podeljeno u bazi podataka koja se može besplatno pristupiti, pod nazivom AlphaFold DB, piše Science Alert.

Ovo dostignuće utire put neopisivim putevima naučnog istraživanja proteina, građevnih blokova života. „Određivanje trodimenzionalne strukture proteina nekada je trajalo mnogo meseci ili godina, a sada su dovoljne sekunde, objasnio je kardiolog Erik Topol iz „Scripps Research Translational Institute-a. On smatra da sa ovim novim dodatkom možemo očekivati da će se više bioloških misterija rešavati svakog dana. U saradnji s naučnicima Evropskog instituta za bioinformatiku (EMBL-EBI) Evropske laboratorije za molekularnu biologiju, DeepMind je u julu prošle godine predstavio svoju prvu seriju AlphaFold predviđanja.

Najavljen kao revolucionarni alat koji će transformisati biološka istraživanja i ubrzati otkrivanje lekova, AlphaFold predviđa trodimenzionalni oblik proteina na osnovu njihovih sekvenci aminokiselina.Povezane zajedno u lance, ove sekvence aminokiselina spajaju dugačke proteine koji su presavijeni u nabrane listove i uvrnute trake.Razumevanjem oblika u koji se savija bilo koji protein, naučnici mogu da shvate kako taj protein funkcioniše, dešifrujući njegovu glavnu uloga unutar ćelija.

AlphaFold je dizajniran da ubrza taj proces, obezbeđujući u ovom najnovijem izdanju podataka više od 200 miliona predviđenih struktura proteina pronađenih u biljkama, bakterijama, životinjama i drugim organizmima.„Ta nada je postala stvarnost mnogo brže nego što smo se usudili da sanjamo”, rekao je izvršni direktor DeepMind-a Demis Hasabis.Istraživači su već koristili prvu grupu predviđanja AlphaFold da usavrše svoje razumevanje smrtonosnih bolesti kao što je malarija da bi otvorili vrata poboljšanim vakcinama i da dešifruju biološke zagonetke o behemotskim proteinima koje su decenijama zbunjivale naučnike.

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar