MEĐU IZMEĐU

„PREMIJER” OSMATRA S NEBA

317 pregleda
Leteći radar (Vikipedija)

„A-100 premijer”, najnoviji ruski avion za radiolokatorsko osmatranje, izveo je svoj prvi let, saopštila je pres služba koncerna „Vega” koji je razvio ovu letelicu. Višenamenski vazduhoplovni sistem za radiolokatorsko izviđanje i navođenje A-100 imao je svoj prvi let, navodi se u saopštenju koncerna, koji je u sastavu holdinga „Ruska elektronika“ državne korporacije „Rosteh”, prenosi „Sputnjik”.

Tokom prvog leta „proverene su aerodinamičke karakteristike aviona, performanse avio-elektronike i delovi ciljne opreme radio-tehničkog sistema”, stoji u saopštenju.

Avion A-100 izrađen je na osnovu vojno-transportnog aviona Il-76MD-90A. On omogućava da se brzo poveća radiolokatorsko polje u zadatom smeru, otkrivaju i prate vazdušni i drugi ciljevi, pomaže lovcima i udarnoj avijaciji u pilotiranju prilikom njihovog navođenja na vazdušne, kopnene i morske ciljeve.

A-100 će zameniti avione A-50 i A-50U, navodi Tas, koji je ranije javio da će novi avion biti isporučen ruskim vazdušno-kosmičkim snagama od 2020. godine.

(Izvor Tanjug)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar