MEĐU IZMEĐU

PREMINUO PEĐA RISTIĆ

527 pregleda

Poznati srpski arhitekta i profesor na Akademiji SPC za umetnost i konzervaciju Predrag Peđa Ristić preminuo je u 89. godini. Predrag Ristić je rođen u Beogradu 17. januara 1931. godine. Osnovnu nemačko-srpsku školu završio je 1941. godine a gimnaziju kralja Aleksandra I 1949. godine.

Diplomirao 1956. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu sa ocenom 10 sa projektom Saborne crkve i sopstvenom teorijom akustike, osnovanoj na matematičkoj teoriji skupova. Doktorirao sa najvećom mogućom ocenom na Univerzitetu u Gracu 1980. sa tezom „Rekonstrukcije preistorijske arhitekture Lepenskog vira”. Doktorat je nostrifikovan na Beogradskom univerzitetu. Državni ispit je položio 1979. godine.

Bio je član ULUPUDS-a, i predavač na brojnim akademijama u Evropi. Na Akademiji SPC za umetnost i konzervaciju bio je profesor od njenog osnivanja. Bio je nosilac Ordena Svetoga Save II reda. Dobio je Prvu nagrada princa Čarlsa za projekt crkvenog doma u Birmingemu u Engleskoj, Srebrnu nagradu na međunarodnom filmskom festivalu u zapadnom Berlinu 1974. za naučni film. Takođe, dobio je prvu nagradu za Jugoslovenski naučni TV film 1970. godine i nagradu za životno delo ULUPUDS-a.

Bio je poznat po projektima crkvenih zdanja. U Srbiji, a i u svetu, sagrađeno je više od 150 hramova po njegovim planovima. U najlepša zdanja koja je on projektovao spadaju crkva u Trebinju po testamentu Jovana Dučića, Saborni hram u Podgorici, crkva u Apatinu, na Ravnoj Gori, Ostrogu, u Gackom, Ubu, Birmingenu, Hanoveru, Sidneju…

(Izvor RTS)

 Razgovor s prof. dr Predragom Peđom Ristićem, povodom knjige „Rekonstrukcije preistorijske arhitekture Lepenskog vira”, možete OVDE pročitati.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar