MEĐU IZMEĐU

PRENOSI KORONAVIRUS?

324 pregleda

Kineski istraživači, koji i dalje tragaju za poreklom smrtonosnog koronavirusa u Vuhanu, kažu da su identifikovali potencijalnog krivca – pangoline.

 Od izbijanja epidemije naučnici pokušavaju da identifikuju životinju sa koje je virus „skočio“ na čoveka. Prvobitna pretpostavka da su u pitanju zmije je odbačena, a stručnjaci su sada prilično sigurni da su slepi miševi prenosioci. Međutim, svi se slažu da verovatno postoji i posrednik između slepih miševa i ljudi, a kineski naučnici kažu da bi pangolini ili ljuskavci mogli da budu „nedostajuća karika”. Epidemija SARS-a tokom 2002. i 2003. godine, izazvana drugim sojem koronavirusa, prešla je na ljude sa cibetke – malog sisara čije se meso smatra delikatesom u jugoistočnoj Aziji. Mnoge životinje su sposobne da prenesu viruse na druge vrste i skoro svi sojevi koronavirusa zarazni po ljude potekli su od životinja.

Utvrđeno je da su slepi miševi svakako nosioci najnovijeg soja koronavirusa iz Vuhana, koji je zarazio 31.000 ljudi i odneo više od 630 života. Međutim, nedavna genetska analiza pokazala je da je soj virusa koji se trenutno širi među ljudskom populacijom sličan (96 odsto), ali ne i identičaj sa onim kod slepih miševa. Arno Fontane iz francuskog Instituta „Paster” smatra da virus nije prešao direktno sa slepih miševa”. „Mislimo da je još jedna životinja posrednik”, rekao je agenciji AFP.

Nekoliko već sprovedenih studija pokazalo je da virus slepih miševa nema potreban „alat” da se zakači na ljudske receptore. Fontane veruje da je posrednik sisar i da verovatno pripada porodici kuna i rodu jazavaca. Nakon testiranja više od hiljadu uzoraka divljih živoinja, naučnici na Poljoprivrednom univerzitetu južne Kine otkrili su da je genomska sekvenca koronavirusa među pangolinima čak 99 odsto ista kao ljudska, prenosi Sinhua.

Ljuspe oklopa pangolina

Drugi stručnjaci, ipak, apeluju da se sačeka sa zaključcima. „Ovo nije naučni dokaz. Istrage životinjskih genskih rezervoara su izuzetno važne, ali rezultati moraju da prođu međunarodnu i kolegijalnu proveru”, smatra Džejms Vud, šef katedre za veterinarsku medicinu na Univerzitetu Kembridž. Prema njegovim rečima, prosto otkriće da su sličnosti virusnih RNK sekvenci 99 odsto identične nije dovoljno.

Pangolini su izuzetno traženi u Kini i Vijetnamu, jer se u tradicionalnoj kineskoj medicini smatra da njihov oklop ima lekovita svojstva. Meso se takođe smatra delikatesom, pa su zbog toga izuzetno ugroženi.

(Izvor RTS)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar