МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРЕНОСИ КОРОНАВИРУС?

Панголин (Ансал Кан)

Кинески истраживачи, који и даље трагају за пореклом смртоносног коронавируса у Вухану, кажу да су идентификовали потенцијалног кривца – панголине.

 Од избијања епидемије научници покушавају да идентификују животињу са које је вирус „скочио“ на човека. Првобитна претпоставка да су у питању змије је одбачена, а стручњаци су сада прилично сигурни да су слепи мишеви преносиоци. Међутим, сви се слажу да вероватно постоји и посредник између слепих мишева и људи, а кинески научници кажу да би панголини или љускавци могли да буду „недостајућа карика”. Епидемија САРС-а током 2002. и 2003. године, изазвана другим сојем коронавируса, прешла је на људе са цибетке – малог сисара чије се месо сматра деликатесом у југоисточној Азији. Многе животиње су способне да пренесу вирусе на друге врсте и скоро сви сојеви коронавируса заразни по људе потекли су од животиња.

Утврђено је да су слепи мишеви свакако носиоци најновијег соја коронавируса из Вухана, који је заразио 31.000 људи и однео више од 630 живота. Међутим, недавна генетска анализа показала је да је сој вируса који се тренутно шири међу људском популацијом сличан (96 одсто), али не и идентичај са оним код слепих мишева. Арно Фонтане из француског Института „Пастер” сматра да вирус није прешао директно са слепих мишева”. „Мислимо да је још једна животиња посредник”, рекао је агенцији АФП.

Неколико већ спроведених студија показало је да вирус слепих мишева нема потребан „алат” да се закачи на људске рецепторе. Фонтане верује да је посредник сисар и да вероватно припада породици куна и роду јазаваца. Након тестирања више од хиљаду узорака дивљих живоиња, научници на Пољопривредном универзитету јужне Кине открили су да је геномска секвенца коронавируса међу панголинима чак 99 одсто иста као људска, преноси Синхуа.

Љуспе оклопа панголина

Други стручњаци, ипак, апелују да се сачека са закључцима. „Ово није научни доказ. Истраге животињских генских резервоара су изузетно важне, али резултати морају да прођу међународну и колегијалну проверу”, сматра Џејмс Вуд, шеф катедре за ветеринарску медицину на Универзитету Кембриџ. Према његовим речима, просто откриће да су сличности вирусних РНК секвенци 99 одсто идентичне није довољно.

Панголини су изузетно тражени у Кини и Вијетнаму, јер се у традиционалној кинеској медицини сматра да њихов оклоп има лековита својства. Месо се такође сматра деликатесом, па су због тога изузетно угрожени.

(Извор РТС)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар