MEĐU IZMEĐU

PREPOZNAJE KROZ ZIDOVE

278 pregleda

Stručnjaci iz Simferopolja su u okviru foruma „Snažne ideje za novo vreme predstavili projekat mašinskog vida koji može da prepozna predmete kroz zidove, kišu i maglu.

Forum „Snažne ideje za novo vreme se održava u Parku nauke i umetnosti „Sirius u Sočiju, a organizatori su Agencija za za strateške inicijative i Fond „Roskongres.„Stručnjaci iz Simferopolja su na sekciji ,Nove ideje za biznis’ predstavili projekat mašinskog vida, koji se zasniva na principima radio optike sa upotrebom veštačkih neuronskih mreža. Eksperti smatraju da je ova ideja perspektivna, jer je tehnologija već spremna: 2021. godine veštačka inteligencija izlazi na tržište, već postoji porudžbina unapred, prenosi Fond „Roskongres.

Projekat je dobio naziv EMIIA (izvedeno od „elektromagnetno zračenje i „veštačka inteligencija), može da prepoznaje predmete kroz zidove, maglu i kišu, kao i u mraku. Domet prepoznavanja na otvorenom iznosi 300 metara.Sistem vidi situaciju na putu zahvaljujući Doplerovom efektu: radio-talas se menja prilikom kretanja objekta, a antena fiksira promenu dužina i frekvencija, prenoseći podatke neuronskoj mreži.

„Veštačka inteligencija prepoznaje sve moguće učesnike koji su u pokretu i one koji se nalaze u zonama pored puta: ljude, automobile, životinje. Takođe postoji mogućnost da se izračuna brzina objekta, njegove koordinate i pravac kretanja, navedeno je u saopštenju.Tvorci ovog sistema ističu da veštačka inteligencija može zameniti više od 30 odsto senzora i sredstava navigacije. Ako sistem otkrije predmet u opasnoj blizini automobila, on šalje vozaču zvučni signal.

„EMIIA omogućava bespilotnim vozilima da mnogo brže i preciznije prepoznaju objekat, značaju povećaju bezbednost i pređu na nivo autonomije od 4-5, rekao je generalni direktor EMIIA Vladimir Starostin.

Autori ovog sistema planiraju da već krajem 2021. godine ili početkom 2022. u prodavnice aplikacija dodaju uslugu koju mogu koristiti vozači i drugi programeri.Fond „Roskongres je socijalno orijentisana nefinansijska razvojna institucija, najveći organizator međunarodnih i javnih događaja i izložbi. Fond je osnovan 2007. godine sa ciljem promovisanja razvoja ekonomskog potencijala, promovisanja nacionalnih interesa i jačanja imidža Rusije.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar