MEĐU IZMEĐU

PRESTONICA TRAMVAJA

185 pregleda
Shutterstock

Koliko je puta Sankt Peterburg menjao ime i kako je dobio ovo koje sada nosi?

Sankt Peterburg je drugi najmnogoljudniji grad u Rusiji, koji često nazivaju i severnom prestonicom”.Smešten je na severozapadu evropskog dela zemlje, u istočnom delu Baltičkog mora na ušću reke Neve. Sankt Peterburg je jedan od najčudesnijih gradova u Evropi sa ogromnom istorijskom i kulturnom baštinom i čarobnom atmosferom. To je grad arhitekture, romantike i inspiracije, pokretnih mostova i belih noći.

Sankt Peterburg je veliki istorijski centar, u kojem je gotovo svaka građevina umetničko delo i ima svoju istoriju. Središte grada je pod zaštitom Uneska.Ovde se nalazi jedan od najvećih i najstarijih muzeja na svetu – Ermitaž, koji poseduje ogromnu kolekciju umetničkih dela, kraljevskog zlata i antikviteta.Klima Sankt Peterburga je umerena, sa karakteristikama kontinentalne i morske. Leta su hladna i kišovita. Zimi često može biti jakih mrazeva, magle i hladnih vetrova. Zbog svog položaja u Sankt Peterburgu možete postoji zanimljiv fenomen – bele noći (kada se noć pretvara u sumrak). Bele noći obično traju od sredine maja do juna.

Pogledajte slike:

(Sve ilustracije Shutterstock)

(Dimitri B. Unsplash)

(Denis Vdovin, Unsplash)

Zanimljive činjenice o nekadašnjem Petrogradu:

1. Sankt Peterburg je drugi po važnosti ekonomski, industrujski, naučni i kulturni centar Rusije.

2. Treći je u Evropi po broju stanovnika, iza Moskve i Londona.

3. Sankt Peterburg je poznat po svojim pokretnim mostovima. U gradu ih ima oko dvadeset. Mostovi su podignuti između 1 i 5 sati iza ponoći i služe za prolazak velikih brodova.

4. U prošlosti, Peterburg je nekoliko puta menjao svoj naziv. Zvao se još Petrograd i Lenjingrad.

5. Suprotno prihvaćenom mišljenju, Sankt Peterburg nije dobio naziv u čast svog osnivača Petra Drugog, već u čast svog zaštitnika Svetog Petra.

6. U muzeju Ermitaž se nalazi oko 3 miliona eksponata.

7. Čuveni Peterhof se nalazi u samoj blizini grada. Unesko je kompleks od 173 fontane stavio na listu Svetske kulturne baštine.

8. U Peterburgu se nalazi više tramvaja nego bilo gde drugde u svetu. Dužina tramvajske pruge iznosti preko 600 kilometara.

(Izvor Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar