МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРЕТИ ГЛОБАЛНА НЕСАНИЦА

Pixabay

Pixabay

Пораст температуре, изазван климатским променама, негативно се одражава и на квалитет сна људи широм света, показала је најновија студија. Уколико температуре и даље буду расле, свака особа на свету ће спавати мање између 50 и 58 сати годишње до краја века, наводи се у студији, у часопису One Earth.

Према студији, која се бави негативним последицама пораста температуре на здравље људи, на удару ће посебно бити старије особе, жене, земље са нижим примањима, као и топлији региони. „Утицај променљивих временских образаца, суша, поплава и олуја, највише погађа сиромашне и маргинализоване заједнице, што доводи до пропалих усева и наглог повећања цена хране, навела је организација „Оксфам у анализи о климатској кризи. Сан подједнако утиче и на физичко и на ментално здравље човека, помаже очувању имунолошког система, доброг расположења, пажње. Мањак сна, с друге стране, нарушава ментално и физичко здравље, изазива кардиоваскуларна обољења, депресију и бес, халуцинације, а чак може да резултира и прераном смрћу.

Према подацима америчке Управе за безбедност на путевима, најмање 100.000 саобраћајних несрећа, 71.000 повређених особа и 1.550 смртних случајева годишње у САД, резултат су тога што су возачи заспали за воланом. Научници су, пратећи седам милиона извештаја о спавању 47.000 одраслих особа у 68 земаља, открили да топлије ноћи негативно утичу на квалитет сна. Закључили су да они који спавају на температури од 30 степени Целзијуса изгубе 14 минута сна.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар